Ιστορία της πόλης

 

Στο δυτικό άκρο του κόλπου των Μαλίων, σε περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους, που συνδυάζει τη μαγεία της θάλασσας και την μεγαλοπρέπεια των υπερκείμενων Λασιθιώτικων βουνών, βρίσκεται ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της Κρήτης, η Χερσόνησος, η έδρα του σημερινού ομώνυμου Δήμου.

Το όνομα Χερσόνησος οφείλεται στη μικρή γλώσσα ξηράς (χερσόνησο), που κλείνει το δυτικό άκρο του κόλπου των Μαλίων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πόλη της Χερσονήσου ανάγει την αρχή της στους μινωϊκούς χρόνους (1500 π. Χ. περίπου). Στην παραλία θέση Ανισαράς, δυτικά του σημερινού Λιμένος Χερσονήσου, επισημάνθηκε θέση μινωϊκού συνοικισμού, στον οποίο βρέθηκαν οικήματα με μινωϊκούς πίθους και ιδιότυπα σκεύη όμοια με κέρνους.

 

Στις αρχαίες επιγραφές και στα γραμματειακά μνημεία η πόλη προσδιορίζεται με τους τύπους: Χερσόνασος, Χερρόνασος, Χερρόνησος, Χερσόνησος, και για να διακρίνεται από πολλές άλλες ομώνυμες πόλεις του ελληνικού κόσμου αναφέρεται συνήθως ως «Χερρόνησος κατά Κρήτην ». Ο αρχαίος γεωγράφος Ξενίων, όπως τον διασώζει ο Στέφανος ο Βυζαντινός, την τοποθετεί στο μέσον περίπου της αποστάσεως μεταξύ Κνωσού και Ολούντος (Ελούντας) : «κατά δε την αυτήν πλευράν (δηλαδή τη βόρεια ακτή της κεντρικής Κρήτης) και Χερρόνησος κείται μεταξύ της τε Κνωσού και της Ολούντος. Οι πολίται ομοίως Χερρονησίται και Χερρονήσιοι ».

 

Πηγές

  • "Η Χερσόνησος των αιώνων", Έκδοση Δήμου Χερσονήσου έτος 1999-2002