Πρωτοβουλία του Δημάρχου Χερσονήσου, Σπύρου Δανέλλη, για λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στους τουριστικούς Δήμους. Επιστολή στον Πρόεδρο του Δικτύου Τουριστικών Δήμων, κ. Δημήτρη Κουνενάκη, Δήμαρχο Αγίου Νικολάου.

 

                                                                                            14/11/2008

 

                                                      ΠΡΟΣ

                                                  κ. Δημήτρη Κουνενάκη

                                     Πρόεδρο Δικτύου Τουριστικών Δήμων

 

Αγαπητέ Πρόεδρε,

 

Η διεθνής οικονομική κρίση, όπως όλα δείχνουν, μας οδηγεί σε περίοδο ύφεσης. Ο τουρισμός ως από τις πλέον ευαίσθητες οικονομικές δραστηριότητες, μοιραία θα επηρεαστεί σημαντικά. Φορείς του, όπως ο ΣΕΤΕ, μεταξύ των μέτρων στήριξης που ζητούν από την Κυβέρνηση είναι η αναστολή καταβολής του τέλους παρεπιδημούντων. Τέλος από το οποίο εξαρτάται απολύτως η ικανότητα των Δήμων μας να ανταπεξέρχονται στοιχειωδώς στις αυξημένες απαιτήσεις υψηλής ποιότητας ανταποδοτικών παροχών έργων και υπηρεσιών.

Παράλληλα κι επειδή το σύνολο σχεδόν των δραστηριοτήτων στους Δήμους μας εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό, η όποια κρίση θα οδηγήσει σε σειρά κοινωνικών προβλημάτων.

Προτείνω λοιπόν την επεξεργασία εκ μέρους του δικτύου μας, σειράς προτάσεων που με την βοήθεια της ΚΕΔΚΕ θα μπορούσαν να προωθθούν προς τα συναρμόδια Υπουργεία προς πιθανή νομοθετική ρύθμιση. Σκοπό θα έχουν την ανακούφιση των τουριστικών επιχειρηματιών κατά το χρονικό διάστημα της ύφεσης, την προστασία των απασχολούμενων στον τομέα από την ανεργία και παράλληλα τη μη αποστέρηση των Δήμων μας από τα βασικά τους έσοδα, πράγμα που θα τους καταδίκαζε σε κατάρρευση.       

 

                                                                       Με εκτίμηση,

                                                             Ο Δήμαρχος Χερσονήσου

 

                                                                 Σπύρος Αθ.Δανέλλης