ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

ΘΕΜΑ: Συνάντηση Φορέων για τα θέματα Αδέσποτων ζώων στο Δήμο Χερσονήσου

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων για το θέμα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Χερσονήσου.

 

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος  κ. Σ. Κατσαμποξάκης, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης κ. Ζ. Σωμαράς, ο κτηνίατρος κ. Εμμ. Σουρανάκης, εκπρόσωποι των Φιλοζωικών Σωματείων του Δήμου, αρμόδια στελέχη του Δήμου και της Δημοτικής Αστυνομίας.

 

Οι φορείς ενημερώθηκαν από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Δήμου για τις ενέργειες που πραγματοποιούνται και αφορούν τα αδέσποτα και συγκεκριμένα:

 

  • ανακοινώθηκε η σύσταση της 5 μελούς επιτροπής για την παρακολούθηση και εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με την παράγραφο 12 του άρθρου 9 του ν.4039/02-02/2012
  • ανακοινώθηκε η υπογραφή της σύμβασης έργου που περιλαμβάνει δράσεις  στείρωσης, αποπαρασίτωσης, σήμανσης και επανατοποθέτησης των αδέσποτων σκύλων, ενώ έγινε ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος στείρωσης από τον αρμόδιο κτηνίατρο.
  • παρουσιάστηκε Σχέδιο Δράσης Διαχείρισης Αδέσποτων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, και στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους εκπροσώπους να συμβάλλουν, στη διαμόρφωση του, καταθέτοντας  προτάσεις, ώστε ο Δήμος να ελέγξει και να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τον πληθυσμό των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Παρουσιαστήκαν και συζητήθηκαν ενδεικτικά μερικές από τις προτεινόμενες δράσεις οι οποίες αφορούν:

 

A.                  Ενημέρωση - Εκπαίδευση - Προαγωγή φιλοζωίας


1)                  Ενημέρωση του κοινού στον τρόπο χειρισμού και προστασίας των κατοικίδιων που θα οδηγήσει στη μείωση της κακομεταχείρισης και εγκατάλειψης των ζώων.

 

2)                  Ενημέρωση και εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας, σχετικά με το περιεχόμενο των διατάξεων που αφορούν στην προστασία των ζώων, και κυρίως της προώθησης, ευαισθητοποίησης και ανάπτυξης της ιδέας της φιλοζωίας με ενημερωτική εκστρατεία του δήμου (με αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια, ημερίδα, εκδηλώσεις, ανακοινώσεις στον έντυπο τύπο),  επιμορφωτικά σεμινάρια σε νηπιαγωγεία και σχολεία με προβολές, και εκπαίδευση για την αντιμετώπιση και το χειρισμό των αδέσποτων ζώων, πρόταση στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για ένταξη στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των σχολείων του Δήμου το θέμα των αδέσποτων.   

 

 

B.                  Πρόγραμμα στειρώσεων των αδέσποτων ζώων


Η συστηματική στείρωση των αδέσποτων θα μειώσει το ρυθμό αύξησής τους περιορίζοντας σημαντικά το πρόβλημα.

Τις επόμενες ημέρες, οι φορείς θα καταθέσουν τις προτάσεις και της παρατηρήσεις τους, ώστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και να παρουσιαστεί το Σχέδιο Δράσης Διαχείρισης Αδέσποτων του Δήμου Χερσονήσου.