Νέο Δ.Σ. στο Σύνδεσμο "Τα Όμορφα Χωριά της Κρήτης"

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου «Τα όμορφα χωριά της Κρήτης» πραγματοποιήθηκε χθες στο δημοτικό κατάστημα στη Χερσόνησο με τους εκπροσώπους των δήμων που συμμετέχουν για την ανάδειξη νέου προεδρείου και εκτελεστικής επιτροπής. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα πεπραγμένα του Συνδέσμου από τον κ. Χάρη Ροδιτάκη, π. δήμαρχο καποδιστριακού δήμου Επισκοπής, ο οποίος υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ανάληψης της πρωτοβουλίας στην Κρήτη, αλλά και για τη φιλοσοφία του αντίστοιχου Συνδέσμου της Ιταλίας που λειτουργεί υποδειγματικά από το 2001 με εξαιρετικά αποτελέσματα. Εισηγητής της καλής πρακτικής από την Ιταλία και επίτιμος προσκεκλημένος στη συνεδρίαση ήταν ο κ. Giuseppe Simone, αντιπρόεδρος της Ένωσης «Τα πιο όμορφα χωριά της Ιταλίας», ο οποίος δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του σε οποιαδήποτε ανάγκη του ελληνικού Συνδέσμου μεταφοράς τεχνογνωσίας για την υλοποίηση των στόχων του.

«Η πρωτοβουλία μας ξεκίνησε το 2001 από 13 δημάρχους που προσπαθήσαμε να δώσουμε διέξοδο σε φλέγοντα προβλήματα και να καλύψουμε κενά. Σήμερα 250 δήμοι σε εθνικό επίπεδο συμμετέχουν σε αυτή πρωτοβουλία. Οι επιλογές μας ήταν ανεξάρτητες πολιτικά και αυτοδιοικητικά, αλλά δεν σας κρύβω ότι σήμερα, η δυναμική αυτού του δικτύου μπορεί να επηρεάσει και τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο. Επιπλέον, ποτέ δε λάβαμε κρατική χρηματοδότηση και πρόσφατα προχωρήσαμε σε τροποποίηση του καταστατικού μας για να μπορούμε πλέον να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα. Ο θεσμός πλέον «όμορφα χωριά» απολαμβάνει πολύ μεγάλη δημοτικότητα, αναγνωρισιμότητα και εμπιστοσύνη εκ μέρους των πολιτών, καθώς υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα από τη συμμετοχή στο δίκτυο, χωρίς αμφισβήτηση παρέχεται μοναδική δυνατότητα προβολής του οικισμού και των προϊόντων του. Η επισκεψιμότητα στους οικισμούς που συμμετέχουν –και κατ΄ επέκταση στους δήμους – έχει δεκαπλασιαστεί. Βέβαια, ακολουθούμε στάνταρντ ποιότητας, υπάρχει δέσμευση των συμβαλλόμενων ότι θα ακολουθήσουν τη Χάρτα Ποιότητας των ΄Ομορφων Χωριών.»

«Βελτιώνουμε συνεχώς και διευρύνουμε αυτή την προσπάθεια», συνέχισε. «Μόλις καθιερώθηκε στη συνείδηση των τοπικών κοινωνιών ότι ως μέλη της ποιοτικής αυτής Ένωσης απαιτείται να γίνουν αλλαγές και από τους ίδιους προκειμένου τα πράγματα να λειτουργήσουν όπως πρέπει, προχωρήσαμε και ένα βήμα παραπέρα.

Δώσαμε την ώθηση να δημιουργηθούν τρεις εταιρείες «δορυφόροι» ιδιωτικού τύπου με τις οποίες συνάψαμε συμβάσεις, οι οποίες υποστηρίζουν αποκλειστικά τις ανάγκες της Ένωσης. Η πρώτη αφορά στην προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος: έχουμε σύμβαση με μία εταιρεία-τουριστικό πράκτορα που έχει την αποκλειστικότητα να πουλά την προώθηση των «Όμορφων Χωριών» σε όλο τον κόσμο, όπως εμείς έχουμε προσδιορίσει. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και η εταιρεία που έχει ως αντικείμενο την προώθηση των προϊόντων των οικισμών, δηλαδή των πολύ μικρών παραγωγών που δε θα είχαν ποτέ πρόσβαση σε κεντρικά δίκτυα διανομής. Η τρίτη εταιρεία μας υποστηρίζει σε θέματα περιβαλλοντικά και ενεργειακά, ζητήματα για τα οποία έχουν όλοι ανάγκη, αλλά κανείς δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει μόνος του.  

Στην περίπτωσή μας, η εφαρμογή αυτού του σχήματος έχει αναδείξει κρυμμένους θησαυρούς, μικρούς οικισμούς (με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους) που προσφέρουν σημαντικές και ανεπανάληπτες εμπειρίες στον επισκέπτη (γεύσεις, εκδηλώσεις, τρόπο ζωής κλπ) και κάνουν την ευρύτερη περιοχή να ξεχωρίζει.»

Tέλος, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης «Τα πιο όμορφα χωριά της Ιταλίας», κ. Simone μετέφερε το δικό του, επίκαιρο μήνυμα αλληλεγγύης στους Έλληνες επισημαίνοντας το σπουδαίο ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, στην παιδεία και στην κουλτούρα των λαών και την απόλυτη πεποίθησή του ότι «η Ελλάδα δεν είναι ιδιωτική εταιρεία και δεν μπορεί να υποβαθμίζεται ούτε ως γεωπολιτική θέση, ούτε ως προοπτική.» Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε πόσο σημαντική είναι η δικτύωση, η συμμετοχή σε δίκτυα, γιατί όπως αποδείχτηκε και στη δική τους περίπτωση «μόνο με αυτό τον τρόπο μεγιστοποιούμε τα οφέλη».

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις και δήλωσε ακόμα μια φορά διαθεσιμότητα στα μέλη του κρητικού Συνδέσμου.

Ακολούθησε η διαδικασία εκλογής του νέου προεδρείου του Συνδέσμου «Τα όμορφα χωριά της Κρήτης». Πρόεδρος αναδείχτηκε ο Δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Γιάννης Μαστοράκης και αντιπρόεδρος ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης. Τακτικά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής οι κκ Βασίλης Σμπώκος, Αντιδήμαρχος Ανωγείων και Χαρίλαος Αλεξάκης, Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου και αναπληρωματικά μέλη οι κκ Χριστοθέα Κωσταντάκη,  εκπρόσωπος Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων και Γεωργία Πολυχρονάκη, εκπρόσωπος Δήμου Αγίου Νικολάου.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Γιάννης Μαστοράκης ευχαρίστησε τον προσκεκλημένο για τις χρήσιμες πληροφορίες που παρείχε στα μέλη και για τις εμπειρίες που μετέφερε, αλλά και το Δ.Σ. για την εκλογή του. Τόνισε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας «που μπορεί να υποστηρίξει τις μικρές τοπικές οικονομίες αλλά και να αλλάξει καθοριστικά το τουριστικό μοντέλο προωθώντας τη μοναδικότητα της εμπειρίας. Θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει ακολουθώντας ένα πολύ επιτυχημένο παράδειγμα, όπως το ιταλικό και είμαι βέβαιος ότι η Κρήτη μπορεί να γίνει η πιλοτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα που θα προχωρήσει το εγχείρημα.»