Συνάντηση με εκπροσώπους του «Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & ν. Ηρακλείου»

Συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους του «Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & ν. Ηρακλείου» και του Συμβουλευτικού Κέντρου «Το Σπίτι της Γυναίκας» πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο στις Γούρνες, παρουσία του δημάρχου Χερσονήσου, κ. Γιάννη Μαστοράκη, του εντεταλμένου Συμβούλου Παιδείας - Κοινωνικής Πολιτικής – Πρόνοιας & Αλληλεγγύης, κ. Κώστα Τσαντηράκη, της Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Χερσονήσου, κ. Δέσποινας Πλευράκη, στελέχους του γραφείου κοινωνικής πολιτικής και εκπροσώπων τοπικών γυναικείων σωματείων.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η εξέταση της πρότασης για την εδραίωση μιας μόνιμης συνεργασίας με το Δήμο Χερσονήσου και τις τοπικές κοινότητες (συλλόγους γυναικών, γυναικείες οργανώσεις, τοπικούς συλλόγους) σε θέματα ισότητας, πρόληψης και καταπολέμησης της βίας στην οικογένεια, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη συνεργιών με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, μέσω της υποστήριξης των στελεχών της και της εκπαίδευσής τους από εξειδικευμένα στελέχη στο θέμα της κακοποίησης, ώστε να ξεκινήσει άμεσα μια αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των γυναικών.

Όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, το Συμβουλευτικό Κέντρο «Το Σπίτι της Γυναίκας» είναι μια νεοσύστατη δομή του «Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & ν. Ηρακλείου», η οποία χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», αποτελώντας μέρος του συνολικού χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Ειδικότερα, σκοπός του Συμβουλευτικού Κέντρου είναι η ψυχολογική υποστήριξη των γυναικών, των παιδιών τους και της οικογένειας γενικότερα, με ιδιαίτερη έμφαση στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς της Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε πρόταση για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Συμβουλευτικού Κέντρου του φορέα με το Δήμο και τις τοπικές του κοινότητες για την υλοποίηση μεθοδευμένων και στοχευμένων παρεμβάσεων σε θέματα που αφορούν την καταπάτηση της ισότητας των φύλων και την έμφυλη βία σε τοπικό επίπεδο. Στο μνημόνιο συνεργασίας θα αποτυπώνονται τα βασικά σημεία της, όπως μεταξύ άλλων, δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης, διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας τοπικά, στήριξη τοπικών γυναικείων οργανώσεων με μεταφορά τεχνογνωσίας, εκπαίδευση αιρετών και στελεχών σε ζητήματα ισότητας κ.ά.

«Είμαστε θερμοί υποστηρικτές της εφαρμογής της προώθησης της ισότητας των φύλων στις τοπικές κοινωνίες και πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το φορέα, αναλαμβάνοντας έτσι έμπρακτα και δημόσια τη δέσμευση παραγωγής προτάσεων πολιτικής για την προώθηση της ισότητας,» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χερσονήσου.