Απάντηση
01/03/2013 20:37 Παραλίες στη Χερσόνησσο, Κρήτη: Παραλίες με Γαλάζιες Σημαίες  Παράθεση
michaliskassotakisΣυνολικά Μηνύματα: 4#76

Η Κρήτη μεταμορφώνεται τη τουριστική περίοδο και ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Οι  παραλίες στη Χερσόνησσο και σε άλλα τουριστικά θέρετρα της Κρήτης φιλοξενούν εκατομμύρια επισκέπτες.

Η συντριπτική πλειοψηφία του τουρισμού παγκοσμίως, ακολουθεί το πρότυπο ήλιος - θάλασσα και οι παραλίες αποτελούν ένα κρίσιμο παράγοντα επιλογής τουριστικού προορισμού. Ο ανταγωνισμός των τουριστικών προορισμών έχει αυξηθεί έντονα τη τελευταία δεκαετία και η υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών αποτελεί τη μοναδική στρατηγική διαφοροποίησης. Το μοναδικό πρότυπο υψηλής ποιότητας που συνδέεται με τις παραλίες είναι οι Γαλάζιες Σημαίες.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Γαλάζιων Σημαιών (2012), στη Κρήτη υπάρχουν 92 Γαλάζιες Σημαίες(24.5%) σε σύνολο 375 σε όλη την Ελλάδα. Σε επίπεδο νομού, στο Ηράκλειο έχουν βραβευθεί 16 παραλίες, στο Ρέθυμνο 19, στα Χανιά 20 και στο Λασίθι 37. Παρατηρείται λοιπόν ότι το Ηράκλειο, ενώ συγκεντρώνει τους περισσότερους τουρίστες από όλους τους νομούς της Κρήτης, έχει τις λιγότερες Παραλίες με Γαλάζιες Σημαίες.

Ο Δήμος Χερσονήσου διαθέτει 8 από τις 16 Παραλίες με Γαλάζιες Σημαίες στο Νομό Ηρακλείου. Οι 6 βρίσκονται στη Δημοτική Ενότητα Χερσονήσσος (Περιοχή 'Αγιος Γεώργιος: Aldemar Knossos Royal Village, Aldemar Cretan Village, Anabelle Village. Περιοχή Ανισσαράς: Robinson Club Lytos. Περιοχή Λιμένας Χερσονήσσου:Silva Maris. Περιοχή Δρέπανος: Nana Beach) και 2 βρίσκονται στη Δημοτική Ενότητα Μάλια (Περιοχή Ποταμός: Cretan Malia Park, Μινωικό Παλάτι). 

Ο αριθμός των Παραλιών με Γαλάζιες Σημαίες στο Δήμο Χερσονήσου κρίνεται αρκετός, αλλά η τελευταία ένωση Δήμων κατά Καλλικράτη περιλαμβάνει και παραλιακές περιοχές όπως Αμνισός, Κοκκίνι Χάνι, Γούρνες, Γούβες και Ανάληψη που δεν έχουν Παραλίες με Γαλάζιες Σημαίες. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Γαλάζιων Σημαιών, η αίτηση για την απόκτηση Γαλάζιας Σημαίας για Παραλία, γίνεται από το Δήμο. Πρέπει να καλυφθούν μια σειρά από κριτήρια, που σχετίζονται με την ποιότητα του νερού, την ασφάλεια, το περιβάλλον και τη παροχή υπηρεσιών. Στη συνέχεια υποβάλεται στην Εθνική Άρχή για τις Γαλάζιες Σημαίες (Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης), η οποία εγκρίνει και προωθεί το φάκελο στον Οργανισμό Γαλάζιων Σημαιών για την τελική έγκριση.

Έτσι, ο Δήμος Χερσονήσσου, όπως και άλλοι Δήμοι στη Κρήτη με παραλίες, μπορούν να δημιουργήσουν Παραλίες με Γαλάζιες Σημαίες ή να αυξήσουν τις Παραλίες με Γαλάζιες Σημαίες και να ενισχύσουν τη ποιότητα του τουριστικού προιόντος καθώς και την εικόνα του τουριστικού προιόντος.

E-BCR

Μιχάλης Κασσωτάκης MCIM

www.e-bcr.com

 

 

Απάντηση

copyright © Δήμος Χερσονήσου -