Περιήγηση στις Ποταμιές και στην ευρύτερη περιοχή

 

Για να επισκεφτεί κάποιος την περιοχή της Λαγκάδας (που περικλείει την κοιλάδα του Αποσελέμη), θα πρέπει να ακολουθήσει τον επαρχιακό δρόμο από τη Χερσόνησο προς το οροπέδιο Λασιθίου. Η διαδρομή μέχρι τον πρώτο οικισμό των Ποταμιών, είναι ευχάριστη και ενδιαφέρουσα. Στα πρώτα χιλιόμετρα, το τοπίο προσφέρει έκδηλα την εικόνα της τουριστικής  ανάπτυξης. Μεγάλες εκτάσεις έχουν αξιοποιηθεί  για τη λειτουργία λέσχης γκολφ καθώς και υδάτινου πάρκου αναψυχής. Καθώς προχωράμε προς τα ανατολικά μετά την περιοχή του Αγίου Πνεύματος, στη θέση  «Ξεροκαμάρες»,  αποκαλύπτεται η μαγεία της διαδρομής. Στα δεξιά διακρίνονται τα επιβλητικά υπολείμματα του αρχαίου Υδραγωγείου της περιοχής καθώς και η πυκνή βλάστηση του φαραγγιού του Αποσελέμη. Λίγο πριν την είσοδο στον οικισμό των Ποταμιών συναντάμε στα αριστερά τις πινακίδες που παραπέμπουν στους δύο βυζαντινούς ναούς της περιοχής.

 

Την εκκλησία του Σωτήρα Χριστού και την Παναγίας Γκουβερνιώτισσας, όπου διατηρούνται και τμήματα του ομώνυμου μοναστηριού. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο ναός της Παναγίας είναι συνήθως επισκέψιμος. Ο κυρίως οικισμός των Ποταμιών είναι χτισμένος στη Β. όχθη του Αποσελέμη όπου υπάρχουν και τα παραδοσιακά καφενεία του χωριού. Το τμήμα του Αποσελέμη που διασχίζει το χωριό (μέχρι την εκκλησία του Αγίου Πνεύματος) παρουσιάζει πυκνή βλάστηση από πρινάρια, πλατάνια, πικροδάφνες κτλ.  Η ρεματιά που σχηματίζεται παρουσιάζει ιδιαίτερη φυσική ομορφιά.

 

Στο εσωτερικό του οικισμού υπάρχει ένα γεφυράκι απ όπου τους χειμερινούς μήνες μπορεί να δει κανείς τα νερά του ποταμού να διέρχονται από κάτω. Άλλο ένα, παλιότερο  γεφυράκι διατηρείται στην ανατολική πλευρά του οικισμού. Στην περιοχή αυτή υπάρχει και μία φάρμα με ζώα ανοιχτή στους επισκέπτες (ιδιωτική επιχείρηση).