Ο Λιμένας

 

Οι γνώσεις μας για το ρωμαϊκό λιμάνι της πόλης οφείλονται κυρίως στις έρευνες, που πραγματοποίησε κατά μήκος της παραλίας ο καθηγτής L. Mariani στα τέλη του περασμένου αιώνα καθώς και στις υποθαλάσσιες και παράκτιες έρευνες, που διενεργήθηκαν στα 1955 και 1956 από μία ομάδα ερευνητών στην οποία συμμετείχαν οι Ν. Πλάτων, J. Leatham και S. Hood. Τα περισσότερα στοιχεία που εντοπίστηκαν δεν είναι πλέον ορατά.

Το λιμάνι ανατολικά και νότια περιβαλλόταν από τρεις μώλους που δημιουργούσαν ένα ευρύχωρο αγκυροβόλιο 270Χ150 μέτρα περίπου και είσοδο πλάτους 90μ, ενώ προσέφεραν 30μ περίπου αποβάθρας για την προσόρμιση των πλοίων.

Αποβάθρες υπήρχαν επίσης σε τμήμα της παραλίας- ίχνη τους μαζί με τις δέστρες τους σώζονται στο ΝΔ τμήμα του λιμανιού και προχωρούσαν για περισσότερο από 60μ στη θάλασσα. Στη ΒΔ πλευρά του ακρωτηρίου του Καστριού εντοπίστηκαν θαλάσσιες ιχθυοδεξαμενές που αποτελούνταν από τρία ορθογώνια διαμερίσματα.

Η παλαιά έρευνα είχε φέρει στο φως σειρά τοίχων που εξείχαν μέσα στο λιμάνι και ερμηνεύτηκαν από τους μελετητές ως ερείπια παραλιακών επαύλεων. Η σύγχρονη έρευνα στα πλαίσια σωστικής ανασκαφής για το δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Χερσονήσου αποκάλυψε κατά μήκος της παραλιακής οδού Αγίας Παρασκευής σημαντικά αρχιτεκτονικά λείψανα κτιρίων με διάφορες χρήσεις: κατοικίες, εργαστήρια, αποθήκες κ.α. Εξαιρετικής διατήρησης είναι τα ψηφιδωτά δάπεδα που αποκαλύφθηκαν το ένα ΒΔ του «Σαρακηνού» λεγόμενου αναβρυτηρίου, στο οικόπεδο ιδιοκτησίας Εμμ. Κόκκουβα και σε απόσταση περίπου 100μ και το άλλο ΒΑ του «Σαρακηνού».