Περιήγηση στις παραλίες του Ανισσαρά και της Ανάληψης και επιστροφή στη Χερσόνησο μέσα από τους παραδοσιακούς οικισμούς Αγριανά και Χατζανά

 

Φεύγοντας από το Λιμένα Χερσονήσου,  προχωράμε προς τα Ανατολικά και στη συνέχεια, στη διασταύρωση στρίβουμε δεξιά και προς το βορρά ακολουθούμε τον παραλιακό δρόμο του Ανισσαρά. Στον Ανισσαρά  μπορούμε να απολαύσουμε τη μεγάλη αμμουδερή παραλία. 

 

Ανατολικότερα, βρίσκεται η Ανάληψη, της οποίας η παραλία, στην περιοχή έναντι του  ξενοδοχείου Robinson Club Lyttos Beach, έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία. Στο δυτικότερο τμήμα της παραλίας της Ανάληψης βρίσκεται και το σημείο εκβολής του Αποσελέμη στη θάλασσα. Ο Αποσελέμης αποτελεί και το φυσικό όριο μεταξύ των Δήμων Χερσονήσου και Γουβών. Στο δέλτα του Αποσελέμη υπάρχει ένας υγροβιότοπος με μεγάλη σημασία. Έχει καταγραφεί από το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) με αριθμό ΕΚΒΥ 431395000.

 

Στη συνέχεια θα απομακρυνθούμε από την ακτή και θα ακολουθήσουμε νότια διαδρομή για να επισκεφτούμε τους παραδοσιακούς οικισμούς των Χατζανών και των Αγριανών. Γραφικοί οικισμοί χτισμένοι μέσα στους απέραντους ελαιώνες και δίπλα στο φαράγγι του ποταμού Αποσελέμη, με την πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελεί φυσική συνέχεια του βιότοπου των εκβολών του και προσφέρεται για εξερευνήσεις και πεζοπορία.Μέσα στο φαράγγι είναι κτισμένες οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αφέντη Χριστού.

 

Φεύγοντας από την περιοχή αυτή και επιστρέφοντας από τον επαρχιακό δρόμο προς τα ανατολικά πλησιάζουμε την περιοχή της Μεγάλης χερσονήσου που θα αναλυθεί στην αμέσως επόμενη διαδρομή.