Περιήγηση Νότια του Αβδού

 

Στα νότια του οικισμού και ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες, μπορούμε να επισκεφτούμε τα σπήλαια Αγ. Φωτεινής και Φανερωμένης καθώς και το μοναστήρι Αγίου Ιωάννη και Αγίας Άννας.

 

Το σημαντικότερο από άποψη φυσικής ομορφιάς τοπίο, είναι η ορεινή περιοχή που βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Άννας, και ο σπηλαιώδης ναός της Αγίας Φωτεινής.

 

Η περιοχή περιβάλλεται από δάσος πρίνου και προσεγγίζεται δύσκολα από αγροτοδασικό δρόμο με κακή κατάσταση οδοστρώματος και μεγάλες κλίσεις.

 

Ανεβαίνοντας το δρόμο προς το σημείο που βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Άννας, διέρχόμαστε μέσα από δάσος με πρίνους. Το πρινόδασος έχει χαρακτηριστεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους από τη Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου και έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Απαρτίζεται από πρίνους αζιλάκους και σφεντάμια με κυρίαρχο φυτό τους πρίνους. Στο μεγαλύτερο τμήμα τους τα δέντρα είναι πυκνά. Υπάρχουν ξέφωτα και βραχώδεις νησίδες, όπου παλιότερα υπήρχαν φωλιές από βιτσίλες (γυπαετοί). Μετά την κατασκευή του αγροτικού δρόμου οι βιτσίλες εξαφανίστηκαν. Το δάσος φθάνει στη θέση «Αλωνάκι», όπου η θέα είναι πανοραμική σε υψόμετρο περίπου 700 μ. Μπορεί δε κάποιος από τη θέση αυτή να παρατηρήσει την ευρύτερη περιοχή από τις Ποταμιές ως και την Κερά. Συνεχίζοντας ο δρόμος ανοδικά καταλήγει σε πλάτωμα όπου βρίσκεται εγκαταλελειμμένο το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Άννας. Ακολουθώντας το μονοπάτι που υπάρχει δίπλα από το μοναστήρι, καταλήγουμε στο σπήλαιο με τον σπηλαιώδη ναίσκο της Αγίας Φωτεινής ( από όπου προέρχεται και το όνομα του ). Το σπήλαιο έχει μήκος 43μ.,  πλάτος 4μ. και ύψος 6μ.

 

Το τοπίο γύρω από το Μοναστήρι και το σπήλαιο με την εκκλησία, είναι εντυπωσιακό για τον επισκέπτη, με τους κατακόρυφους βραχώδεις σχηματισμούς που ορθώνονται σε μεγάλο ύψος.

 

Πάνω από την Αγία Άννα στο Αβδού και σε υψόμετρο 800μ. διακρίνεται διάτρητος βράχος που σχηματίζει γέφυρα πλάτους 15-20μ. περίπου. Η προφορική παράδοση της περιοχής αναφέρει ότι η οπή ανοίχτηκε από την Αγία Φωτεινή για να ξεφύγει από τους Τούρκους.