Παιδικοί Σταθμοί

Από την προσχολική ηλικία αρχίζει η συστηματική προσπάθεια για να βοηθήσουμε το παιδί να εξελιχθεί σε ενήλικο δραστήριο, εφευρετικό, με κριτικό πνεύμα, ικανό να κατανοήσει τον κόσμο και να ζήσει μέσα σ΄ αυτόν. Στόχος του Παιδικού Σταθμού σήμερα δεν είναι μόνο η ασφαλής φύλαξη, αλλά είναι και η πολύπλευρη εξέλιξη του παιδιού (γνωστική, ηθική, κοινωνικοσυναισθηματική, αισθητική αλλά και πολιτιστική). Είναι ένας χώρος όπου το παιδί νιώθει ελεύθερο, δρα και δέχεται επιδράσεις, καλλιεργεί τις γνώσεις και εμπειρίες του, αναπτύσσει πρωτοβουλίες, ανακαλύπτει, δημιουργεί, οργανώνει και αποκτά εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

 

Οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Χερσονήσου λειτουργούν υπό την αιγίδα του ενιαίου καλικρατικού  Δήμου από το από το τέλος  Μάιου του 2011 ως ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Χερσονήσου , οπότε ξεκινούν και οι προσπάθειες αναβάθμισης των λειτουργιών τους και της εξέλιξής τους από Κέντρα Φύλαξης σε Κέντρα  Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

 

Οι προσπάθειες αυτές ευοδώνονται  με τη  στελέχωσή τους με άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

 

Έτσι σήμερα λειτουργούν :

 

- Στο Λ. Χερσόνησου Παιδικός Σταθμός με τρία τμήματα:

 • προ-προ-νηπίων: 2,5 - 3,5 ετών
 • προ-νηπίων Β΄: 3,5 - 4,0 ετών
 • προ-νηπίων Α΄: 4,0 – 4,5 ετών

 

- Στην περιοχή της Ανάληψης : ένα τμήμα

 

- Στον πρώην δήμο Γουβών στην περιοχή της πρ. Αμερικάνικης Βάσης  δύο τμήματα (προνηπίων και προ-προνηπίων)

 

- Στον πρώην δήμο Επισκοπής : ένα τμήμα

 

- Στον πρώην δήμο Μαλίων :

 • Ο Παιδικός Σταθμός Μαλίων
 • Ο παιδικός Σταθμός Μοχού

 

Συνολικά, ο αριθμός των εγγεγραμμένων νηπίων για το έτος 2011-2012 ανέρχεται σε 225 παιδιά.

 

Έτσι δόθηκε η δυνατότητα σε άνεργες έως τώρα μητέρες να εργαστούν, αλλά κυρίως δόθηκε η δυνατότητα σε ένα μεγάλο αριθμό παιδιών να ξεκινήσει έγκαιρα τη βασική και ουσιαστική του εκπαίδευση.

 

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι αρκετά υψηλού επιπέδου και γίνονται προσπάθειες  βελτίωσης και καλυτέρευσης.

 

Στα παιδιά - χωρισμένα σε τμήματα, ανάλογα με την ηλικία τους - παρέχεται εκπαίδευση σύμφωνα με το σύγχρονο αναλυτικό πρόγραμμα προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση αυτή ολοκληρώνεται με εκδρομές-επισκέψεις και με συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς.

 

Προσπαθούμε έτσι να συμβάλλουμε σε συνεργασία με τους γονείς στην ολόπλευρη και πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μικρών παιδιών, στην κοινωνικοποίησή τους και στην προετοιμασία τους για μια όσο το δυνατόν ομαλότερη ένταξή τους στις βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι από την αρχή του σχολικού έτους οι γονείς έχουν στα χέρια τους το πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάζουμε να ακολουθήσουμε, ώστε να γνωρίζουν με τι θέματα προτίθενται να ασχοληθούν τα παιδιά τους, ενώ καθημερινά στον πίνακα ανακοινώσεων αναφέρεται αναλυτικά το πρόγραμμα που πραγματοποιήσαμε. Γίνονται βέβαια και ενημερωτικές συζητήσεις τόσο με τους εκπαιδευτικούς όσο και με ειδικούς επιστήμονες που κατά καιρούς φιλοξενούμε.

 

Επειδή όμως ασχολούμαστε και με την καθημερινή φροντίδα παιδιών σε μικρές και ευαίσθητες ηλικίες φροντίζουμε στην τήρηση ημερολογίου , όπου οι γονείς ενημερώνονται κάθε μέρα για τον τρόπο διαβίωσης των παιδιών τους (αν έφαγαν, αν παρουσίασαν κάποιο πρόβλημα ιδιαίτερα τα μικρότερα τμήματα).

 

Στα παιδιά παρέχεται καθημερινά πρωινό και μεσημεριανό φαγητό που παρασκευάζεται στο χώρο μας από έμπειρους μαγείρους με αγνά και φρέσκα υλικά. Οι γονείς δε ενημερώνονται με δεκαπενθήμερα προγράμματα φαγητού.

 

Εκείνο όμως που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι πέραν της υλικοτεχνικής υποδομής και της στελέχωσής μας με επιστημονικό προσωπικό, η καλή οργάνωση και η λειτουργία στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό που μέσα σε πνεύμα συνεργασίας, με κέφι και μεράκι, δουλεύουμε και λειτουργούμε μακριά από τα «γνωστά» δημοσιοϋπαλληλικά πρότυπα.

 

Και βέβαια όλοι μας γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι η παιδαγωγική ατμόσφαιρα του Παιδικού Σταθμού δρα αθόρυβα και ασταμάτητα στο παιδί συντελώντας στην πολύπλευρη ανάπτυξή του.

Στοιχεία Επικοινωνίας

E- MAIL: npdd_kpa@hersonisos.gr

 

Τηλέφωνα:

 • 28970 22840 (ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ)
 • 28973 40052 ( ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
 • 28970 25126 ( ΠΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ)
 • 28970 31588 (ΠΣ ΜΑΛΙΩΝ)
 • 28970 61204 (ΠΣ ΜΟΧΟΥ)
 • 2810 761714 ( ΠΣ ΓΟΥΒΩΝ)
 • 2810 771550 ( ΠΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ)

 

FAX: 28970 22977 & 28973 40052

 • ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 31Η   ΜΑΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 21Η  ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.