ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012

 

Χερσόνησος, 7 Ιανουαρίου  2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012

Στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για τη βελτίωση της τουριστικής ταυτότητας και της προβολής συνολικά όλων των περιοχών του Δήμου Χερσονήσου, ο εντεταλμένος Τουρισμού κ. Ι. Ζαχαριουδάκης, Δημοτικός Σύμβουλος και ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου για θέματα Τουρισμού, κ. Μηνάς Λιαπάκης κατέθεσαν αναλυτικό απολογισμό των ενεργειών που έγιναν κατά το έτος 2012 σε ότι αφορά το κομμάτι του Τουρισμού.

Ετέθησαν στον προγραμματισμό του Δήμου συγκεκριμένοι στόχοι, οι οποίοι υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, καθώς υπάρχουν στόχοι και δράσεις που συνεχίζονται για το 2013 και είναι:

  • Η βελτίωση της τουριστικής ταυτότητας του Δήμου.
  • Η βελτίωση της τουριστικής προβολής στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.
  • Η ανάδειξη νέων τουριστικών περιοχών εντός των ορίων του Δήμου.
  • Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Αναλυτικά οι ενέργειες που υλοποιήθηκαν σε μηνιαία βάση είναι:  

Ιανουάριος 2012 - Ξεκινήσαμε την στρατηγική μας σχετικά με τo Social Media Marketing Plan του Δήμου σε όλα τα γνωστά κοινωνικά δίκτυα. Η συγκεκριμένη ενέργεια ξεκίνησε μέσα στο 2011 και συνεχίζει να τρέχει καθημερινά. Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα ενημερώνονται οι πολίτες και προβάλεται ο δήμος στους τουρίστες.

Βρείτε παρακάτω όλες τις περιοχές μας στα Social Media και μέχρι τώρα αποτελέσματα.

-          http://www.facebook.com/MunicipalityHersonissos Νέα, Videos, Φωτογραφίες

-          http://www.youtube.com/myhersonissos Videos

-          https://twitter.com/#!/myhersonissos Νέα, Videos, Φωτογραφίες

-          http://www.flickr.com/photos/70934829@N02/ Φωτογραφίες

-          http://www.slideshare.net/myhersonissos Παρουσιάσεις

-          http://www.pinterest.com/hersonissos/ Νέα, Videos, Φωτογραφίες

 

Φεβρουάριος 2012

Συγκρότηση  Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Χερσονήσου σύμφωνα και με απόφαση (536/2011) του Δημοτικού Συμβουλίου για την προώθηση της τουριστικής προβολής του Δήμου. Η επιτροπή είναι δεκατριαμελής  και αποτελείται από Δημοτικούς Συμβούλους, επιχειρηματίες και τοπικούς φορείς.

Link: http://www.hersonisos.gr/press-release/news/25577.html

 

Ξεκίνησε η έρευνα που πραγματοποιείται  για πρώτη φορά στην Ελλάδα σχετικά με τη διερεύνηση του ρόλου του τουρισμού στην παραγωγική δομή και την  οικονομία του Δήμου Χερσονήσου, με βάση την προσέγγιση των Περιφερειακών Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών  Τουρισμού (Ερ.Ε.Δο.Λ.Ο.Τ.) Πανεπιστημίου Πατρών. Η σύμβαση της έρευνας υπογράφτηκε αρχές του 2012 και έχει ξεκινήσει ήδη η συλλογή δεδομένων. Η έρευνα θα τρέξει μέχρι Μάιο του 2013 και τα αποτελέσματα θα παρουσιάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα τελικά αποτελέσματα όπως επίσης και τα εργαλεία που θα δημιουργηθούν από το Πανεπιστήμιο Πάτρας θα παραδοθούν το Μάιο του 2013.

Link: http://www.hersonisos.gr/municipal/tsacc/tourism-satellite-accounts.html

 

Μάρτιος 2012 - Ξεκίνησε μέσα στο 2011 η προετοιμασία της ημερίδας για την Βιώσιμη Τουριστική ανάπτυξη (ΒΙ.Τ.Α.), η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα Μαλίων, τέλος του Μαρτίου 2012. Στην ημερίδα έγινε η παρουσίαση της στρατηγικής του Ολοκληρωμένου Σχεδίου για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη Δήμου Χερσονήσου Ομιλητές ήταν οι ειδικοί σύμβουλοι του Δημάρχου Ν. Βαϊλάκης, Ε. Περδικογιάννη, Μ. Λιαπάκης, -ο Ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης, ο Δρ. Γεράσιμος Ζαχαράτος – Καθηγητής Τουριστικής Οικονομίας και Διοίκησης Τουρισμού Πανεπιστημίου Πατρών, ο Δρ. Αντώνης Σπινάκης – Διευθύνων Σύμβουλος  QUANTOS AE Εταιρίας Στατιστικών Αναλύσεων, η Μαρία Κασσωτάκη - Προϊσταμένη Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρεια Κρήτης, ο Μανόλης Ψαρρός – Διευθύνων Σύμβουλος  AbouTourism και η Χαρούλα Γεωργιάδου – Country Manager Trivago.  Η ημερίδα είχε τεράστια επιτυχία μια και δόθηκαν στη δημοσιότητα για πρώτη φορά στατιστικά στοιχεία για την Κρήτη και την περιοχή μας σχετικά με τον Τουρισμό.

Link: http://www.hersonisos.gr/press-release/press/25591.html

 

Απρίλιος 2012 - Μετά από πολλές συζητήσεις η εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» της ΝΕΤ επισκέφτηκε το Δήμο μας το Μάιο του 2012 και έκανε γυρίσματα τα οποία προβλήθηκαν και προβάλλονται στη ΝΕΤ. Όλο το υλικό της εκπομπής παραδόθηκε  στο Δήμο για μελλοντική αξιοποίηση.

Link: http://www.hersonisos.gr/press-release/press/25702.html

 

Μάιος 2012 - Ξεκινήσαμε και ολοκληρώσαμε μέσα στο 2012 την στρατηγική για το  Ολοκληρωμένο Σχέδιο για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη Δήμου Χερσονήσου. Επίσης μέσα στο 2012 κοινοποιήθηκε ερωτηματολόγιο σε όλους τους φορείς και επιχειρηματίες στο Δήμο ώστε να εκφράσουν την γνώμη τους σχετικά με το Ολοκληρωμένο Σχέδιο για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη Δήμου Χερσονήσου

 

Links: http://www.hersonisos.gr/files/items/3/3146/bita_teliko.pdf?rnd=1334228231 - http://www.hersonisos.gr/press-release/news/surveysustainabletourism052012.html

 

Ιούνιος 2012 – Διεξαγωγή διαγωνισμού στο Zoover και στο Griekenland.net. Ο διαγωνισμός έγινε σε συνεργασία με το μεγαλύτερο Ολλανδικό τουριστικό portal Zoover με τίτλο Be our Crete Reporter. Explore Hersonissos Municipality. Προσφέραμε 8 δωρεάν πακέτα διακοπών με πληρωμένα αεροπορικά εισιτήρια, διαμονές, αυτοκίνητα, δωρεάν εισιτήρια στο Ενυδρείο και στο Λυχνοστάτη και 1 ημέρα ένα ξεναγό δίπλα τους. Ο διαγωνισμός είχε μεγάλη απήχηση στην Ολλανδική αγορά. Η ιδέα και η επιλογή του zoover ξεκίνησε από την κακή προβολή του έκανε στο δήμο μας το Reality Show GoCherso που προβαλλόταν το 2010 και 2011. Οι reporters οι οποίοι ήρθαν τον Σεπτέμβριο του 2012 στο Δήμο μας ανέβαζαν νέα,  φωτογραφίες και videos της περιοχής μας και στο τέλος έγραψαν την συνολική τους εμπειρία για το Δήμο μας.

Αποτελέσματα Διαγωνισμού: http://www.slideshare.net/myhersonissos/be-our-crete-reporter-explore-hersonissos-municipality-campaign-zoover-griekenlandnet-promotion-and-statistics  

 

Ιούλιος 2012 - Διαγωνισμός στο Trivago για την Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία. Η ενέργεια έτρεξε στο ίδιο μοντέλο με το Zoover απλά η στόχευση μας ήταν η Γερμανία, Ιταλία και η Ισπανία. Οι συγκεκριμένες χώρες επιλέχτηκαν βάση της επισκεψημότητας τους. Το σύνολο των νικητών που επισκέφτηκαν το Δήμο ήταν 6 άτομα.

 

Αποτελέσματα Διαγωνισμού: http://www.slideshare.net/myhersonissos/be-our-trivago-crete-reporter-discover-hersonissos-municipality

 

Αύγουστος 2012 – Βραβεύσεις επαναλαμβανόμενων τουριστών στο Δήμο Χερσονήσου

 

Links: http://www.hersonissos.gr/press-release/press/25714.html, http://www.hersonissos.gr/press-release/press/25712.html, http://www.hersonissos.gr/press-release/press/25379.html

 

Σεπτέμβριος 2012 - Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού σε όλο το Δήμο Χερσονήσου. Με ιδιαίτερη χαρά και με μεγάλη συμμετοχή από τους δημότες και τους επισκέπτες γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στο Δήμο Χερσονήσου.   Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις τρεις τουριστικές Δημοτικές Ενότητες (Μαλίων, Χερσονήσου και Γουβών).

 

Link: http://www.hersonissos.gr/press-release/press/25370.html

 

Οκτώβριος 2012 – Συνεργασία με το ΕΟΤ. Ο δήμος Χερσονήσου ξεκίνησε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού αποστέλλοντας φωτογραφικό υλικό από όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου. Στόχος είναι η διασπορά του υλικού αυτού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΕΟΤ για τη παρουσίαση και προβολή του Δήμου.

Σχεδιασμός και ανάπτυξη φυλλαδίου για Πεζοπορικό Τουρισμό στο Δήμο Χερσονήσου

 

Νοέμβριος 2012 - Σχεδιασμός και ανάπτυξη φυλλαδίου για Θρησκευτικό Τουρισμό στο Δήμο Χερσονήσου

 

Σχεδιασμός και ανάπτυξη φυλλαδίου για Ποδηλατικό Τουρισμό στο Δήμο Χερσονήσου

 

Δεκέμβριος 2012 – Συνεργασία με το Wikipedia για καλύτερη προβολή και ενημέρωση των χρηστών. Ο Δήμος Χερσονήσου αντιλαμβανόμενος την ραγδαία αύξηση ενδιαφέροντος για διαδικτυακές πηγές μόρφωσης και ενημέρωσης εγκαινιάζει μία νέα δράση συνεργασίας με την Wikipedia. Στο επόμενο διάστημα ο Δήμος θα ενημερώσει σταδιακά τις σελίδες για όλες τις Δημοτικές Ενότητες και τις επί μέρους περιοχές ολόκληρου του Δήμου, καθώς και των σημείων ενδιαφέροντος της περιοχής μας με νέα κείμενα και φωτογραφίες.

 

Link: http://www.hersonissos.gr/press-release/press/25397.html

 

Κατάθεση πρότασης μέσω του προγράμματος Ο.Σ.Α.Π.Υ για Δημιουργία Τουριστικού portal για την ενδοχώρα του Δήμου

 

Κατάθεση πρότασης μέσω του προγράμματος Ο.Σ.Α.Π.Υ για Δράσεις προβολής και branding Ενδοχώρας του Δήμου

 

Κατάθεση πρότασης μέσω του προγράμματος Ο.Σ.Α.Π.Υ για Προμήθεια εφαρμογών Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS) και ανάπτυξης γεωχωρικής βάσης δεδομένων και προμήθεια Σημείων Ενημέρωσης Κοινού

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Ε. Δοξαστάκης ευχαριστεί τους συνεργάτες του και τα στελέχη του Δήμου Χερσονήσου που μετά από υποδειγματική συνεργασία, σωστό σχεδιασμό και επίπονη προσπάθεια, υλοποίησαν σημαντικές δράσεις για τον κυρίαρχο τομέα της τοπικής οικονομίας, τον τουρισμό. Τονίζει ότι «Στρατηγική επιλογή του Δήμου μας αποτελεί η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και η τόνωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος. Ιδιαίτερα, απευθύνω θερμές ευχαριστίες στους τοπικούς επιχειρηματίες που βοήθησαν για να πραγματοποιηθούν αρκετές από τις παραπάνω δράσεις.»

 

Αναδημοσιεύσεις του άρθρου αυτού από γνωστά ηλεκτρονικά μέσα εξειδικευμένα στον τουρισμό


Travel Daily News

http://traveldailynews.gr/news/article/54647

 

 

Business Travel

http://business2travel.wordpress.com/2013/01/12/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%87%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CE%B9/