Εκδήλωση για τη Νεολαία στο Δήμο Χερσονήσου

Σε κλίμα ενθουσιασμού και παρουσία πλήθους κόσμου παρουσιάστηκε, χθες, Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011, το πλαίσιο των πολιτικών του Δήμου Χερσονήσου στον τομέα της Νεολαίας.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χερσονήσου  και εντάσσεται στις εκδηλώσεις της Ελλάδας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού (5 Δεκεμβρίου).

 

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης παρουσίασε τους στόχους των πολιτικών του  Δήμου Χερσονήσου στον τομέα της Νεολαίας καθώς και τους άξονες και τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, καθώς και αυτά που είναι σε σχεδιασμό.

 

Το ενδιαφέρον του κόσμου προκάλεσε το άρτια επεξεργασμένο Σχέδιο Δράσης που περιλαμβάνει ενέργειες στις οποίες η νεολαία του Δήμου Χερσονήσου μπορεί να αναλάβει ουσιαστικό και ενεργητικό ρόλο.

 

Ο Δήμος Χερσονήσου συμμετέχει σε ευρωπαϊκές πλατφόρμες και δίκτυα που ενισχύουν την εξωστρέφεια του και  οργανώνει μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους δήμους εταιρικά σχήματα που διεκδικούν ευρωπαϊκούς πόρους  για να υλοποιήσουν  κοινωνικές πολιτικές, ιδιαίτερα στον τομέα της νεολαίας.

 

Ο εθελοντισμός και η άτυπη μάθηση βρίσκονται στο επίκεντρο  των δράσεων αυτών, ενώ γενικότερα οι πολιτικές του Δήμου Χερσονήσου για τη νεολαία είναι άμεσα συνδεδεμένες με όλες τις αναπτυξιακές πολιτικές του Δήμου Χερσονήσου.

 

Παρουσιάστηκαν επίσης οι άμεσες ευκαιρίες που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος Χερσονήσου για τους νέους όπως:

Διακρατικά ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής στον τομέα του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της άτυπης μάθησης που θα πραγματοποιηθούν σε ευρωπαϊκές κράτη όπως Ιταλία και Τουρκία που συνδέονται με τις δράσεις του Δήμου Χερσονήσου στα πλαίσια του Συμφώνου των Δημάρχων για την κλιματική αλλαγή

Διακρατικά ευρωπαϊκά σεμινάρια κατάρτισης στελεχών που ασχολούνται με τα θέματα νεολαίας  που θα πραγματοποιηθούν στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων εθελοντισμού στην Ευρώπη και στον κόσμο καθώς και την οργάνωση της Λέσχης Αφήγησης του Δήμου Χερσονήσου

Η Εθνική Πρωτοβουλία με τίτλο: «Η καλύτερη εκδρομή στον Δήμο Χερσονήσου» που σχεδιάστηκε στον Δήμο Χερσονήσου και θα υλοποιηθεί με σκοπό την προώθηση του εκπαιδευτικού – πολιτιστικού τουρισμού.

Το Μητρώο Εθελοντών Δήμου Χερσονήσου στο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν

 

Με το σύνθημα «Σκεφτόμαστε παγκόσμια – Δρούμε τοπικά» ο Δήμος Χερσονήσου και οι νέοι αξιοποιούν εμπειρίες, γνώσεις, συνεργασίες τοπικές – εθνικές – ευρωπαϊκές και χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά κυρίως … θετική διάθεση και δημιουργούν μια καινοτομική δομή που λειτουργεί με σκοπό τη συμβολή των νέων στην ανάπτυξη και στην κοινωνική ευημερία, καθώς επίσης εξυπηρετεί το στόχο ανάδειξης της δυναμικής της νέας γενιάς.

 

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου στην ομιλία του δήλωσε:

 

«Στο πλαίσιο της αξιολόγησης της προσπάθειας που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα νιώθουμε ικανοποίηση, γιατί παρά τις δυσκολίες που επιβάλλει η δυσμενής οικονομική συγκυρία, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, καθημερινά, για να εφαρμόσουμε το Σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», παραμένουμε σταθεροί στις πολιτικές μας προτεραιότητες και δρομολογούμε σημαντικές δράσεις, με σκοπό  την ανάπτυξη του τόπου μας και την ευημερία της κοινωνίας μας.

 

Βέβαια, δεν είναι δυνατό να μιλάμε για ευημερία και για ανάπτυξη σε κοινωνία με προοπτική, αν δεν μεριμνήσουμε για τη νέα γενιά, την πιο ευαίσθητη και την ίδια στιγμή την πιο δυναμική ομάδα της κοινωνίας μας.

 

Αυτή την ομάδα, δηλαδή τους νέους, στηρίζουμε έμπρακτα αξιοποιώντας τις δυνατότητες που έχουμε, αξιοποιώντας τους συνεργάτες που έχουμε και τέλος, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία.

 

H Νεολαία του Δήμου Χερσονήσου άλλωστε έχει έως σήμερα αποδείξει ότι διαθέτει δυναμική και πίστη. Προσφέρει στα πλαίσια του εθελοντισμού, αναπτύσσει επιχειρηματικότητα και συμμετέχει οργανωμένα, μέσα από τους θεσμούς, στον δημόσιο διάλογο.

 

Πολιτική μας είναι να ενθαρρύνουμε, να υποστηρίξουμε αυτή τη δυναμική και τη δράση της νεολαίας και ακόμα παραπάνω, να δημιουργήσουμε μαζί με εσάς ένα ακόμα καλύτερο περιβάλλον.

 

Η πολιτική μας για τη νεολαία δεν είναι πατερναλιστική. Είναι η πολιτική που θέλει την νέα και τον νέο ισότιμο συνομιλητή και ισάξιο συνεργάτη.»