Χαιρετισμός Δημάρχου ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 2011 στα πλαίσια εκδήλωσης για την ΕΥΡΩΠΑίΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

Λιμ. Χερσονήσου 22.09.2011

 

Εκδήλωση για την ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

Χαιρετισμός Δημάρχου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη

 

Αξιότιμες κυρίες, κύριοι και παιδιά,

 

Θέλω καταρχήν να σας ευχαριστήσω γιατί με την παρουσία σας στην αποψινή εκδήλωση του Δήμου Χερσονήσου αποδεικνύετε ότι είστε ενεργοί πολίτες.

 

Συμμετέχετε στις δράσεις που αφορούν στο περιβάλλον, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, στη βελτίωση των κομωπόλεων και γενικότερα του Δήμου Χερσονήσου που αποτελεί μεν έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό  αλλά, πρώτα από όλα,  αποτελεί το ζωτικό μας χώρο - τον χώρο που μεγαλώνουν τα παιδιά μας - το χώρο στον οποίο δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά - τον χώρο στον οποίο σχεδιάζουμε το μέλλον.

 

Ιδιαίτερα για τα τουριστικά κέντρα τα οποία αναπτύχθηκαν ραγδαία για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του τουρισμού, αλλά και για τους μικρότερους οικισμούς μας που βρίσκονται στην ενδοχώρα, για τον Δήμο Χερσονήσου γενικότερα, η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί μια σημαντική έννοια. Αποτελεί έναν σημαντικό περιβαλλοντικό στόχο. Αποτελεί επίσης σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό στόχο με σκοπό να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας νέας αντίληψης, σε ένα νέο - καλύτερο τρόπο ζωής που σαφώς επηρεάζεται από τον τρόπο μετακίνησης μας.

 

Ο τρόπος που μετακινούμαστε ως πολίτες, ο τρόπος που μεταφέρουμε εμπορεύματα, ο τρόπος μετακίνησης των εργαζομένων, ο τρόπος με τον οποίο είναι οργανωμένο το σύστημα δημόσιων μετακινήσεων και μεταφορών, η οδική ασφάλεια, η υγεία, η προστασία του περιβάλλοντος, το πώς όλα αυτά συνυπάρχουν και συνλειτουργούν αποτελούν μερικά από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον όρο «βιώσιμη κινητικότητα».

 

Η βιώσιμη κινητικότητα λοιπόν αφορά όλους μας, την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς και την κοινωνία.

 

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε ζητήματα, να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερους πολίτες, να προωθήσουμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης και μεταφοράς.

 

Σήμερα, Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητα, σίγουρα στη Χερσόνησο που σφύζει ακόμα από την τουριστική κίνηση δεν θα μπορούσαμε και δεν θα είχε νόημα συμβολικά να κλείσουμε τους δρόμους όμως έχει ιδιαίτερη αξία και είναι ουσιαστικό το  ότι οργανώνουμε αυτή την εκδήλωση στην οποία αναδεικνύεται η εναλλακτική μετακίνηση ως υπόθεση του καθενός που μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ζωή για όλους μας.

 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω  τους εκλεκτούς ομιλητές για την αποδοχή της πρόσκλησης μας.  


Τους παριστάμενους:

 

τον Πρόεδρο του Φυσιολατρικού Συλλόγου κ. Γιώργος Ζαχαράκη

 

τον Δ/ντή της ΕΛΠΑ κ. Γιάννη Λιονάκη

 

αλλά όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις στα Μάλια και στην Επισκοπή καθώς και αυτούς που θα συμμετέχουν στην πεζοπορία στον Αποσελέμη, στη Δ. Ε. Γουβών, δηλαδή:

 

τον Ομότιμο Καθηγητή Παν/μίου κ. Εμμ. Στρατάκη και εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Ορέων

 

την Νευρολόγο κα Σοφία Ερημάκη και

 

τον Καθηγητή Ειδικής Φυσικής Αγωγής κ. Λάμπρο Μαυραντωνάκη

 

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ποδηλάτες της Critical Mass γιατί από το Ηράκλειο έφθασαν ποδηλατώντας στην αποψινή μας εκδήλωση εορτάζοντας πραγματικά την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητα – κάτι που έχουν επιλέξει να κάνουν κάθε μέρα – δίνοντας και σε άλλους αυτό το ωραίο παράδειγμα.

 

Να ευχαριστήσω επίσης τους εκπροσώπους της εταιρίας ΜΟΤΙΟΝ INNOVATION που βρίσκονται εδώ για να παρουσιάσουν τη δική τους πρόταση για την εναλλακτική μετακίνηση.

 

Η δημοτική αρχή Χερσονήσου έχει αποφασίσει και σχεδιάζει δράσεις και τοπικές πολιτικές με σκοπό τη βελτίωση της δημόσιας συγκοινωνίας και την προώθηση της εναλλακτικής μετακίνησης, τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τους πεζούς και τους ποδηλάτες ώστε να αποφεύγεται το αυτοκίνητο κ.α.  Για τους άξονες και τα μέτρα που εγγυώνται τη βιώσιμη κινητικότητα, ξεκινάμε σήμερα τη συζήτηση που θα ενταθεί αμέσως μετά το πέρας της θερινής περιόδου με συνομιλητές αρχές του τόπου, τους φορείς και τους πολίτες.