main img main img main img main img main img main img main img main img

Πρόληψη των επιπτώσεων από την επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα

 

Με δεδομένες τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας, η εμφάνιση καύσωνα αποτελεί ένα εποχιακό φαινόμενο, που παρατηρείται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του έτους. Το γεγονός ότι ο Δήμος Χερσονήσου βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων και περιορίζει την έντασής τους. Θεωρούμε ωστόσο χρήσιμο να υπενθυμίσουμε στους δημότες μας και τους επισκέπτες του Δήμου Χερσονήσου ορισμένα προληπτικά μέτρα για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνα καθώς και  τα συνήθη συμπτώματα της θερμοπληξίας.

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στο θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμετούς, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος. Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λ.π.

 

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:

1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.) 

2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:

    • Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.

    • Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.

    • Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.

4. Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες ( ντους ).

5. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ. λ. π.

6. Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:

    • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών

    • Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.

    • Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

7. Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

8. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

(ΠΗΓΗ: Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

 

Ο Δήμος Χερσονήσου διαθέτει και φέτος όλους τους κλιματιζόμενους Δημοτικούς χώρους για την ανακούφιση του κοινού σε περίπτωση εκδήλωσης υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα (πίνακας που ακολουθεί). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τις υπηρεσίες μας στα τηλέφωνα 28973 40056 και 28973 40000 (τηλεφωνικό κέντρο).

 

Δημοτικοί κλιματιζόμενοι χώροι Δήμου Χερσονήσου

 

 

Δημοτική Ενότητα Γουβών

Δημοτική Ενότητα Χερσονήσου

 

Δημοτικό Κατάστημα στις Γούρνες

Δημοτικό Κατάστημα στη Χερσόνησο

 

Πρώην Κοινοτικό Γραφείο Γουβών

Φιλωνίδειο κλειστό Γυμναστήριο

 

Πρώην Δημοτικό Σχολείο Ελαίας

ΚΗΦΗ Χερσονήσου

 

Πρώην Κοινοτικό Γραφείο Ανώπολης

Πολιτιστικό Κέντρο Χερσονήσου

 

Πρώην Δημοτικό Σχολείο Κόξαρης

Γραφείο Πολιτιστικού Συλλόγου

 

 

Ιατρείο Γωνιών

 

 

Δημοτική Ενότητα Μαλίων

Δημοτική Ενότητα Επισκοπής

 

Δημοτικό Κατάστημα στα Μάλια

Δημοτικό Κατάστημα στην Επισκοπή-ΚΕΠ

 

Πολύκεντρο Κρασίου

Πρώην Δημοτικό Σχολείο Γαλίφας

 

Πρώην Κοινοτικό Γραφείο  Μοχού

 

 

ΚΑΠΗ Μαλίων

 

copyright © Δήμος Χερσονήσου