main img main img main img main img main img main img main img main img

Πρόσκληση ΜΚΟ Γυναικών Ίριδα - Θεατρική Παράσταση της Κωμωδίας του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες»

Στις 10 Νοεμβρίου 2016 η Ομάδα Θεάτρου της ΜΚΟ Γυναικών Ίριδα θα παρουσιάσει τη Κωμωδία του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες» στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου στις 9:00 μ.μ. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο και με την Υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
 
Η Ομάδα Θεάτρου Ίριδα είναι μια νεοσύστατη ομάδα που δημιουργήθηκε το 2015 από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση Γυναικών Ίριδα. Τα μέλη της ομάδας και ηθοποιοί  στο θεατρικό έργο, είναι γυναίκες που με μεγάλο ζήλο και αγάπη για το θέατρο συμβάλλουν στην ανάπτυξη δράσεων πολιτισμού.
 
Η Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. Γυναικών Ίριδας κα Ρένια Δρόσου δήλωσε: «Είναι σε όλους γνωστό ότι η πολιτιστική δράση, δηλαδή το θέατρο, η μουσική,  οι συναυλίες, το συγγραφικό έργο, τα βιβλία, ο κινηματογράφος κ.λ.π. αποτελούν συνιστώσες της πολιτισμικής ανάπτυξης του ανθρώπινου γένους, μαζί με την πνευματική καλλιέργεια, δηλαδή τις αξίες, τις παραδόσεις, την παιδεία, την μόρφωση και την αισθητική. Αυτές λοιπόν οι συνισταμένες διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων κατά τόπους και έτσι καταδεικνύεται η σημασία του πολιτισμού στη ζωή τους. Στα πλαίσια αυτά, η «Ίριδα» θεώρησε ότι το όφειλε στον τόπο μας να αναλάβει πολιτιστική δράση, να δημιουργήσει την ομάδα θεάτρου «'Ίριδα» και να παρουσιάσει αυτή την παράσταση.
     Είναι η πρώτη φορά που στο Σύλλογό μας δημιουργείται μια τέτοια ομάδα. Όλοι οι συντελεστές της παράστασης έχουμε περάσει τόσο καλά που έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε την θεατρική μας δράση με ετήσιες παραστάσεις.
     Ευχόμαστε όλες και όλοι να απολαύσουν την επίκαιρη παράσταση μας και να διασκεδάσουν μαζί μας με πολύ γέλιο. Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης για την πολύτιμη συνεισφορά της στην πραγματοποίηση των παραστάσεών μας. Ευχαριστούμε την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου και την Διεύθυνση Πολιτισμού του για την χρήση της αίθουσας του Θεατρικού Σταθμού Ηρακλείου».
 
Σύντομη Περιγραφή του Έργου
Εκκλησιάζουσαι (393-391 π.Χ.)
Στο έργο αυτό ο Αριστοφάνης ασχολείται για άλλη μια φορά με τις γυναίκες οι οποίες με επικεφαλής την Πραξαγόρα (πράσσω + αγορά) και μεταμφιεσμένες σε άντρες καταλαμβάνουν με πραξικόπημα την εξουσία και επιβάλλουν σε όλα την κοινοκτημοσύνη (θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί 20 χρόνια μετά ο Πλάτων στην Πολιτεία του). Το νέο σύστημα οδηγεί τελικά σε αδιέξοδες καταστάσεις, δίνοντας την ευκαιρία στον ποιητή να σατιρίσει τις νέες ιδέες για κοινοκτημοσύνη και χειραφέτηση των γυναικών, την ανικανότητα των ανδρών να κυβερνήσουν σωστά το κράτος. Το όνομά της η κωμωδία το οφείλει στο χορό των γυναικών από τους εξοχικούς δήμους της Αθήνας που μετέχουν στη συνέλευση (Εκκλησιάζω = μετέχω στην Εκκλησία του Δήμου).
 
Συντελεστές της παράστασης
Πραξαγόρα: Χρυσή Πετσαλάκη 
Βλέπυρος: Γιάννα Πετσαλάκη 
Γείτονας: Δώρα Κορνιλάκη 
Χρέμης: Σοφία Κλειδή 
Μάγκας: Ρένα Χατζάκη
Α’ Γριά: Μαρία Βασιλάκη
Β’ Γριά: Ρένα Χατζάκη
Γ’ Γριά: Ρένα Φραγκούλη
Κορίτσι: Δώρα Κορνιλάκη
Νεαρός: Κατερίνα Ταμπακάκη
Υπηρέτρια: Μαρία Βογιατζή
 
Χορός: Ρένια Δρόσου (Κορυφαία)
Χορός: Μαρία Βασιλάκη
Χορός: Μαρία Βογιατζή
Χορός: Μαργαρίτα Χαραλαμπάκη 
(Κύρηκας)
Χορός: Κατερίνα Ταμπακάκη
Χορός: Μαρίνα Λαγκωνάκη
 
Σκηνοθεσία:  Δομίνικος Ταβερναράκης.
Επιλογή μουσικής, στίχοι τραγουδιών: Ευανθία Αλατσάκη.
Κοστούμια και Σκηνικά: Η Ομάδα Θεάτρου «Ίριδα».

copyright © Δήμος Χερσονήσου