ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ κ. ΖΑΧΑΡΙΑ ΔΟΞΑΣΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΟΥΒΩΝ

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Μαθητές

 

Σήμερα θα σας μιλήσω με  διπλή ιδιότητα:

 

Σαν Δήμαρχος, «Αρχή της Πόλης μας» εκφράζω τη χαρά και την περηφάνια μου, γιατί παραβρίσκομαι εδώ με σκοπό να χαιρετίσω την παρουσίαση των ερευνητικών εργασιών, που εκπονήθηκαν από τη σχολική κοινότητα του Ενιαίου Λυκείου Γουβών, για το σχολικό έτος 2011-2012.

Είμαι περήφανος να βλέπω το ανθρώπινο δυναμικό των σχολείων του Δήμου Χερσονήσου, να αξιοποιεί τις δυνατότητες που δίνει το σχολικό πρόγραμμα, για την προαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η νέα γενιά της πόλης μας, υπό την ακούραστη επίβλεψη των καθηγητών τους, εισάγεται στη διαδικασία:

  • της έρευνας ζητημάτων που ενδιαφέρουν το σύγχρονο άνθρωπο,
  • της αναζήτησης, καταγραφής και μέτρησης δεδομένων,
  • της τεκμηρίωσης της μεθόδου,
  • της αξιολόγησής τους και τέλος
  • της σύνταξης συμπερασμάτων -  προτάσεων – δράσεων.

Αποτέλεσμα των εργασιών είναι η καλλιέργεια της βιωματικής γνώσης,  η ευρηματικότητα, η ορθή κρίση, η συλλογικότητα, παράλληλα με την ατομική προσπάθεια. Η επιμονή και η μεθοδικότητα στις αρχές, που σας εξοπλίζουν τόσο στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία, όσο και κυρίως στη ζωή σας και μάλιστα σε περιόδους δύσκολες, όπως είναι η εποχή που διανύουμε.

Εκφράζω τη πεποίθηση μου ότι το επίπεδο των ερευνητικών εργασιών που θα παρουσιαστούν είναι άριστο, (άλλωστε οι τίτλοι των εργασιών σας υπόσχονται πολλά!!!)  και ότι το Ενιαίο Λύκειο Γουβών θα συνεχίσει και για τα επόμενα χρόνια να πετυχαίνει στον ίδιο βαθμό τον προγραμματισμό και τους στόχους του.

 

Θέλω όμως να χαιρετίσω και με τη δεύτερη ιδιότητά μου, του Συντονιστή σε Ομάδες Εργασίας του Δήμου, που εκπονούν εργασίες-σχέδια, σε επίπεδο Δήμου, γεγονός που με φέρνει στη θέση να ζω παραπλήσιες εμπειρίες με εσάς.

Ο Δήμος Χερσονήσου, πιστεύοντας ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές οφείλουν να πρωτοστατούν στην ανάληψη δράσεων και να δίνουν το καλό παράδειγμα, για τη διερεύνηση, το σχεδιασμό και την αντιμετώπιση κρίσιμων τοπικών ζητημάτων, έχει προσδιορίσει το όραμά του και την στρατηγική του, σε τρεις πυλώνες, με το περιβάλλον να επιβάλλεται, ως συνιστώμενος όρος και στους τρεις.

 

 

 

Εκπονεί  Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης Τουρισμού.

Εκπονεί Σχέδιο Δράσεων Αειφόρου Ενέργειας, στα πλαίσια πρωτοβουλίας Ευρωπαϊκών πόλεων «του Συμφώνου των Δημάρχων», θέμα εργασίας, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα  για συνεργασία Δήμου και του σχολείου σας.

 

Όπως διερευνήσατε εσείς την ενεργειακή κατανάλωση του σχολείου σας, διερευνάμε και εμείς τις ενεργειακές καταναλώσεις δημοτικών κτιρίων, όλων των σχολείων του Δήμου, δημοτικών οχημάτων, του οικιστικού περιβάλλοντος και των υποδομών του τουρισμού της περιοχής μας. Συντάσσουμε προτάσεις –παρεμβάσεις για τη μείωσή τους , την επίτευξη του στόχου μετρίασης – προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με σκοπό την ποιότητα ζωής των κατοίκων-δημοτών και επισκεπτών της πόλης μας.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς σας, θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο του Δήμου. 

 

Τέλος η Συνεργασία αυτή ανέδειξε σημεία σημαντικά, όπως

τη διασύνδεση της σχολικής κοινότητας με την τοπική κοινωνία και

την προαγωγή της προσφοράς εθελοντών του τόπου μας.

 

Πιστεύω ότι η συνεργασία ήταν εποικοδομητική και ο Δήμος Χερσονήσου θα μεριμνήσει για τη διατήρησή της και για την επέκτασή της και σε άλλα θέματα, που θα επιλέγονται από τη σχολική κοινότητα.

 Ευχαριστώ και συγχαίρω τους μαθητές που συμμετείχαν  στις εργασίες, αλλά κα ιτο Διευθυντή του Λυκείου με τους καθηγητές.

Γούρνες 16 Μαΐου 2012.