26η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

 

 

  • Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους.

 

  • Η χρήση ναρκωτικών ουσιών αποτελεί μείζον ζήτημα στην παγκόσμια κοινότητα, καθόσον οι καταστρεπτικές συνέπειές της σχετίζονται με υψηλή θνησιμότητα, χρόνια προβλήματα υγείας, μειωμένη κοινωνική ανοχή και συνοχή, σοβαρή περιθωριοποίηση και κινδύνους στην ασφάλεια των πολιτών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ετήσια Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2019), περίπου 96 εκατομμύρια ενήλικες ή ποσοστό 29% των Ευρωπαίων ηλικίας 15-64 ετών εκτιμάται ότι έχει κάνει χρήση παράνομης ουσίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους. 

 

  • Σήμερα -περισσότερο από ποτέ- δεδομένων και των εκτάκτων συνθηκών και της υγειονομικής κρίσης που προέκυψαν από την εμφάνιση και παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19, η σκέψη, η μέριμνα και οι προσπάθειές μας θα πρέπει να κατευθύνονται κυρίως προς τις ευάλωτες ομάδες και ειδικότερα προς τους εξαρτημένους συνανθρώπους μας.

 

  • Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών είναι «μια ημέρα υπενθύμισης και ένα επιπλέον έναυσμα για να οργανωθούμε, να δράσουμε και να κινητοποιηθούμε στοχεύοντας στην εντατικοποιημένη υλοποίηση των τεσσάρων πυλώνων παρέμβασης: την Πρόληψη, τη Μείωση Βλάβης, τη Θεραπεία και την Επανένταξη». Βασική επιδίωξη συνιστά η ενίσχυση και βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ωφελουμένους μας από τις εξειδικευμένες υπηρεσίες και φορείς, καθώς και η μελλοντική θωράκιση του συστήματος υποστήριξης και προστασίας τους.

 

  • Το πρόβλημα της χρήσης ουσιών και της εξάρτησης εν γένει είναι ένα πρόβλημα μακροχρόνιο, σύνθετο και δυσεπίλυτο. Απέναντι σε αυτή τη μάστιγα, θα πρέπει να προσπαθούμε καθημερινά να εξασφαλίζουμε το δικαίωμα κάθε εξαρτημένου στην αναζήτηση ευκαιριών απαλλαγής από τον εθισμό.

 

  • Ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών με κεντρικό μήνυμα «Σήκω, Πάλεψε, Προχώρα» αναδεικνύει τη δυνατότητα και τις ευκαιρίες που παρέχονται στους εξαρτημένους για απεξάρτηση, καθώς και την υιοθέτηση ενός πιο λειτουργικού τρόπου ζωής.

 

  • Επίσης, η καμπάνια του ΚΕΘΕΑ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα με σύνθημα «Στάσου πλάι μου» έρχεται να θυμίσει ότι η εξάπλωση της χρήσης και της εξάρτησης αντιμετωπίζεται με αντίστροφη προσέγγιση.

 

  • Θα πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για την προώθηση ενός υγιέστερου και ασφαλέστερου περιβάλλοντος για τους πολίτες δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για μετρήσιμη μείωση της διαθεσιμότητας, διακίνησης και εμπορίας, ώστε να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στη μείωση της ζήτησης και μείωση της προσφοράς.

 

Μετάβαση από το αδιέξοδο των ναρκωτικών

στη διεκδίκηση της ζωής!

 

                                                   1031 - ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή SOS - ΟΚΑΝΑ

 

και

 

ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ | Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου

Σμπώκου 6, 71306 Ηράκλειο τηλ. 2810 261026, 2810 261126

φαξ: 2810 260566 & e-mail: cciraklio@kethea-ariadni.gr

 

 

Eκ μέρους του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας,

Παιδείας & Αθλητισμού Δήμου Χερσονήσου