Ημέρες Ποδηλάτου Δήμου Χερσονήσου 2024

logo

Ποδηλατάδα για μικρούς και μεγάλους προγραμματίζει για μια ακόμη χρονιά, ο Δήμος Χερσονήσου, την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 και ώρα 16:30μ.μ., στην ενδοχώρα του Δήμου και συγκεκριμένα στην είσοδο του Φράγματος Αποσελέμη από την πλευρά του οικισμού Αβδού της ΔΕ. Χερσονήσου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Παγκόσμιας Ημέρα Ποδηλάτου αλλά και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας (EUSEW), με θέμα την ανταγωνιστικότητα του μηδενικού ισοζυγίου ως κινητήριου μοχλού της ενεργειακής μετάβασης της ΕΕ, με στόχο την απαλλαγή της Ευρώπης από τις ανθρακούχες εκπομπές μέσω πράσινων τεχνολογιών και λύσεων

Την έναρξη της ποδηλατοβόλτας, θα κηρύξει o Δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ενώ η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κα Πλευράκη Δέσποινα που συντονίζει την δράση θα υποδέχεται τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, αιρετούς εκπροσώπους, εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων αλλά και τους μικρούς και μεγάλους συμμετέχοντες στην δράση.

Με αφετηρία το κόμβο οικισμών Αβδού - Σφεντύλη όπου απαντάται και η ανατολική είσοδο του παραλίμνιου δρόμου του Φράγματος, οι συμμετέχοντες ποδηλάτες θα διασχίσουν τη παραλίμνια αγροτική οδό μέχρι το ύψος του οικισμού Σφεντύλη, όπου θα σταθμεύσουν για ολιγόλεπτη ανάπαυση και ενυδάτωση. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν και να απαθανατίσουν από πολύ κοντά, το ημιβυθισμένο χωριό Σφεντύλι, για να επιστρέψουν στην συνέχεια πάλι στο σημείο εκκίνησης, όπου θα είναι και το σημείο τερματισμού.

Μετά την ολοκλήρωση της ποδηλατάδας, η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κα Πλευράκη Δέσποινα σε συνεργασία με αιρετούς εκπροσώπους του Δήμου Χερσονήσου, θα επικοινωνήσουν το μήνυμα της ημέρας που δεν είναι άλλο από την ευαισθητοποίηση στο ζήτημα της οικολογικής μετακίνησης και την ενίσχυση της χρήσης ποδηλάτου στην καθημερινότητα των δημοτών, στο πλαίσιο της αειφόρου και βιώσιμης πολιτικής του Δήμου Χερσονήσου, στους τομείς ενέργειας και περιβάλλοντος, ανταποκρινόμενος στις δεσμεύσεις που απορρέουν από την συμμετοχή του στο Σύμφωνο των Δημάρχων.

Στην συνέχεια θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες από την Αντιδήμαρχο παιδείας και Αθλητισμού κα Πλευράκη Δέσποινα ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί και η κλήρωση τριών (3) ποδηλάτων μεταξύ των συμμετεχόντων ώστε να επισφραγιστεί με αυτό τον ευχάριστο τρόπο η πρόθεση του Δήμου Χερσονήσου να ενισχύσει τη χρήση εναλλακτικών, και βιώσιμων μορφών μεταφοράς στο πλαίσιο μιας υγειούς ενεργειακής μετάβασης της χώρας μας ως μέλος της ΕΕ αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι αποτελεί ένα Bike Friendly Δήμο, που στηρίζει δράσεις με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Στον επισυναπτόμενο χάρτη, αποτυπώνεται αναλυτικά η διαδρομή των περίπου 5 χλμ. που θα ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες, με διακριτά τα σημεία εκκίνησης, στάθμευση και τερματισμού.

Η ως άνω δράση, με τίτλο «Countryside Bike Ride along the Aposelemi dam in Hersonissos Municipality» έχει δημοσιευτεί και στο επίσημο site της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUSEW, στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας (EUSEW) 2024.

Σκοπιμότητα:

Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση στο ζήτημα της οικολογικής μετακίνησης, η ενίσχυση της συνήθειας χρήσης ποδηλάτου στην καθημερινότητα των δημοτών, η αύξηση του αριθμού των χρηστών ποδηλάτου στους δρόμους του Δήμου, η στήριξη του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης αλλά και η καθιέρωση παρόμοιων δράσεων ως καλή πρακτική του Δήμου Χερσονήσου στο πλαίσιο της αειφόρου και βιώσιμης πολιτικής που εφαρμόζει στους τομείς ενέργειας και περιβάλλοντος, ανταποκρινόμενος στις δεσμεύσεις που απορρέουν από την συμμετοχή του στο Σύμφωνο των Δημάρχων.

Γενικές Πληροφορίες προς τους συμμετέχοντες:

Η οργανωτική ομάδα εργασίας που συντονίζει την δράση ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι θα μπορούν να συμμετέχουν με δικά τους ποδήλατα, ενώ θα πρέπει να δηλώσουν νωρίτερα την συμμετοχή τους στην ποδηλατάδα, ηλεκτρονικά δια μέσου του link #Φόρμα Συμετοχής#, συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο για τους ίδιους ή τους ανήλικους κηδεμονευομένους που θα συνοδεύουν στην δράση.

Η εκκίνηση της ποδηλατάδας θα γίνει στις 5:00μ.μ. με αφετηρία το κόμβο οικισμών Αβδού - Σφεντύλη όπου απαντάται και η ανατολική είσοδο του παραλίμνιου δρόμου του Φράγματος. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο εκκίνησης, τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα, ώστε να δηλώσουν την συμμετοχή τους στην οργανωτική επιτροπή, να παραλάβουν το μπλουζάκι με το λογότυπο της δράσης και το μοναδικό αριθμό συμμετέχοντα, που θα τους επιτρέψει να λάβουν μέρος στην κλήρωση των ποδηλάτων που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της δράσης .

Οι συμμετέχοντες ποδηλάτες θα διασχίσουν τη παραλίμνια αγροτική οδό μέχρι το ύψος του οικισμού Σφεντύλη, όπου θα σταθμεύσουν για ολιγόλεπτη ανάπαυση και ενυδάτωση. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν και να απαθανατίσουν από πολύ κοντά, το ημιβυθισμένο χωριό Σφεντύλι, για να επιστρέψουν στην συνέχεια πάλι στο σημείο εκκίνησης, όπου θα είναι και το σημείο τερματισμού.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τους όρους συμμετοχής (δήλωση συμμετοχής κτλ), μπορούν οι ενδιαφερόμενοι, να βρουν  μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας με το αρμόδιο Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Χερσονήσου στην διεύθυνση program@hersonisos.gr.

map

#Σημείο εκκίνησης#