Κοινωνικές Δράσεις & Προγράμματα (2007 & 2008)

Υλοποίηση του Ε.Π. «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης» με τίτλο: ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, στο πλαίσιο του Μέτρου 6.3 του Π.Ε.Π. Κρήτης 2000-2006 (Μάρτιος 2006 - Δεκέμβριος 2008). Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο περιφερειακό σχέδιο δράσης στην τοπική κοινότητα της περιοχής παρέμβασης, το οποίο χαρακτηρίζεται από τοπικότητα και εταιρικότητα. Υλοποιείται από Ομάδα Συνεργαζόμενων Φορέων (ΟΣΦ) στους δήμους Χερσονήσου, Μαλίων και Γουβών με συντονιστή φορέα το δήμο Χερσονήσου. Χρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και κατά 20% από το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Στόχος είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η ενίσχυση της απασχολησιμότητας και επιχειρηματικότητας και η ουσιαστική στήριξη των ατόμων συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων πληθυσμού στην περιοχή παρέμβασης, που πλήττονται με κοινωνικοοικονομικό αποκλεισμό (νέοι άνεργοι κάτω των 25 ετών, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών, άνεργες γυναίκες ειδικών κατηγοριών και αλλοδαποί, οικονομικοί μετανάστες και παλιννοστούντες). Αυτός ο στόχος συνάδει με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση, την κοινωνική ενσωμάτωση και κοινωνική συνοχή.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τις ακόλουθες υποχρεωτικές δράσεις:

  • Συμβουλευτική
  • Δικτύωση
  • Δημοσιότητα - Ευαισθητοποίηση

τις εξής βασικές δράσεις:

  • Δράση για την ενίσχυση της απασχόλησης με επιδότηση επιχειρήσεων για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (ΝΘΕ)
  • Δράση για επιδότηση αυτοαπασχόλησης (ΝΕΕ)
  • Δράση για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (STAGE)

και τις ακόλουθες επικουρικές δράσεις:

  • Δράση Προκατάρτισης
  • Δράση Κατάρτισης

Πορεία σχεδίου: Ανακατανομή των θέσεων στις δράσεις απασχόλησης του αναμορφωμένου σχεδίου. Σύνταξη και υποβολή Τριμηνιαίων και Μηνιαίων Τεχνικών Δελτίων Έργου και Υπο-έργων των επιμέρους δράσεων. Παράταση συμβάσεων Προκατάρτισης και Κατάρτισης. Συνεργασία με Υ.Δ. ΠΕΠ Κρήτης, ΚΕΚ και ΟΑΕΔ/ ΚΠΑ Ν. Αλικαρνασσού: Ενημέρωση ΟΣΦ, σχεδιασμός σύνταξης και δημοσιοποίησης προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς ωφελούμενους (συνεργασία με ΠΕΔΙΑΔΑ Α.Ε.) και σύνταξη και αποστολή Πρακτικών Τριμελούς Επιτροπής Επιλογής Ωφελουμένων για τα Προγράμματα Stage, Νέες Θέσεις Εργασίας (ΝΘΕ) και Νέοι Ελεύθεροι Επιχειρηματίες (ΝΕΕ) του ΟΑΕΔ. Υλοποίηση δράσης Συμβουλευτικής. Ολοκλήρωση δράσης Προκατάρτισης (εκμάθηση ελληνικής γλώσσας) (21/01/08 - 07/04/08). Ολοκλήρωση Κατάρτισης στα εξής 4 αντικείμενα:

  1. Οργάνωση και Λειτουργία Γραφείου με Χρήση Η/Υ: 21/05/07 - 02/08/08 κ΄
  2. Τυποποίηση και Προώθηση Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων: 30/01/08 - 11/04/08 (ανάδοχος: ΚΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ)
  3. Πώληση και Προώθηση Προϊόντων: 14/04/08 - 25/06/08 (ανάδοχος: ΚΕΚ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΕ)
  4. Υπεύθυνοι Σχεδιασμού και Διοργάνωσης Προγραμμάτων Θεματικού Τουρισμού: 18/04/08 - 30/06/08 (ανάδοχος: ΚΕΚ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ).

 

Σύσταση Μητρώου Νέων και συγκρότησης του 5μελούς Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Χερσονήσου (30/03/08).

Ενημερωτικά, τα Τοπικά Συμβούλια Νέων αποτελούν αυτόνομες δομές ενεργητικής συμμετοχής των νέων στη διαχείριση τοπικών υποθέσεων που τους αφορούν. Προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας είναι η εγγύηση της θεσμικής, οργανωτικής, λειτουργικής, οικονομικής βιωσιμότητας του, που θα πρέπει να περάσει από την σύσταση ενός υποστηρικτικού μηχανισμού, ο οποίος θα αποτελεί θεσμοθετημένο δημοτικό εργαλείο, με νομική υπόσταση και προσωπικότητα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ικανότητα διαχείρισης πόρων και ειδικών χρηματοδοτικών ενισχύσεων.

Ο θεσμός είναι αυτόνομος απέναντι σε κάθε πολιτική νεολαία και σε κάθε κλαδικό φορέα που συμμετέχει, με σκοπό την αποτροπή κομματικοποίησης. Συμπληρωματικοί σκοποί του θα είναι οι προτάσεις -προς το Δημοτικό Συμβούλιο- σχεδιασμού της Δημοτικής Πολιτικής για την Νέα Γενιά και η ανάπτυξη σχέσεων αλληλεγγύης μεταξύ των νέων.

 

Προγράμματα Αγωγής Υγείας:

  • Ολοκλήρωση λειτουργίας Τμήματος Δημιουργικής Απασχόλησης (θερινή περίοδος) και ένταξη ενοτήτων Αγωγής Υγείας στο πρόγραμμά του (2007).
  • Έναρξη ερευνητικού προγράμματος (διάρκειας 1 έτους) σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/νίκης (ΑΠΘ) με τίτλο «Καταγραφή ψυχοκοινωνικών προβλημάτων στο δήμο Χερσονήσου για το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας».

Σκοπός είναι η ανάδειξη του συνολικού όγκου και της ποιότητας των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, προκριμένου να σχεδιαστούν δράσεις με βάση τη φιλοσοφία της αυτοβοήθειας για να αντιμετωπιστούν τα εξής προβλήματα:

  1. Κατάχρηση νόμιμων και παράνομων ψυχοτρόπων ουσιών
  2. Εφηβική βία
  3. Νεανικός και γεροντικός αλκοολισμός
  4. Ψυχολογικά προβλήματα της εφηβείας
  • Υποστήριξη του ΕΚΑΒ Κρήτης με διοργάνωση ψυχο-εκπαιδευτικών συναντήσεων με τους διασώστες με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση της επιβάρυνσης που βιώνουν λόγω της φύσεως του επαγγέλματός τους.
  • Συμμετοχή δήμου σε Εταιρεία Προνοσοκομειακής Φροντίδας.

 

Σύλλογος Φίλων του Περιφερειακού Ιατρείου Λιμ. Χερσονήσου:

  • Προμήθεια μηχανήματος μέτρησης οστικής μάζας (μηχάνημα οστεοπόρωσης) για τους δημότες Χερσονήσου.
  • Σχεδιασμός υλοποίησης προγράμματος μέτρησης οστικής μάζας σε δημότες μας με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ιατρείου Λιμ. Χερσονήσου.

  • Παράταση λειτουργίας του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) έως 31/08/2008 με εξολοκλήρου χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ του ΠΕΠ Κρήτης 2000-2006. Διαχείριση χρηματοδότησης από τελικό δικαιούχο: ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Κρήτης.

  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δημότες με σκοπό την ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε άτομα και οικογένειες. Καθοδήγηση, πληροφόρηση και παραπομπή για προνοιακά, ιατρικά, νομικά και εργασιακά ζητήματα ενδιαφερόμενων πολιτών. Προνοιακή κοινωνική πολιτική και οικονομική στήριξη πολιτών σε ανάγκη.

  • Ενημέρωση και εξυπηρέτηση δικαιούχων πολιτών για συμπλήρωση δικαιολογητικών για Εισοδηματική ενίσχυση σε νοικοκυριά ορεινών και μειονεκτικών περιοχών σε συνεργασία με ΔΟΥ Χερσονήσου.

 

  • Συνδρομή στις πληγείσες περιοχές με το ποσό των 10.000 ευρώ. Συγκέντρωση και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στους πυροπαθείς του Ν. Ηλείας.

  • Συντονισμός και διενέργεια εράνων με τη σύσταση ερανικών επιτροπών στο δήμο μας. Συγκεκριμένα, του Πανελληνίου Αντικαρκινικού Εράνου και του Εράνου υπέρ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

  • Ομάδες Εθελοντών Πολιτών:

  1. Η Ομάδα ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ
  2. Η Ομάδα Υγείας
  • Συμμετοχή των δύο (2) ομάδων σε Πρόγραμμα Εκπαίδευσης πολιτών στις «Πρώτες Βοήθειες» για την απόκτηση πιστοποιητικού εκπαίδευσης από το Σώμα Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
  • Απονομή των πιστοποιητικών εκπαίδευσης και της κάρτας βοηθού πρώτων βοηθειών από την Κεντρική Διοίκηση του ΕΕΣ (Ιανουάριος 2008).
  • Εκπαίδευση της Ομάδας Υγείας στη «Βασική καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και τη χρήση του αυτόματου απινιδωτή» από το ΕΚΑΒ Κρήτης (επίδοση των πιστοποιητικών εκπαίδευσης)
  • Σχεδιασμός προμήθειας νέου αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (συνεργασία με οικονομική υπηρεσία και τμήμα προμηθειών) για την Ομάδα Υγείας εντός 2008.
  • Ενημέρωση των ομάδων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σχετικά με οδηγίες και ενέργειες που μπορούν να γίνουν αναφορικά με πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιών. Προμήθεια ατομικών εφοδίων και βοηθητικού εξοπλισμού τους εντός 2008. Ενημερωτική εκδήλωση για τη συμβολή της εθελοντικής συμμετοχής στην πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιών σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Χερσονήσου. Εκπαίδευση εθελοντών για πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιών.
  • Προγραμματισμός νέας συνάντησης και για τις δύο (2) ομάδες με στόχο την ικανοποίηση των στόχων για τους οποίους έχουν συσταθεί και την παρέμβαση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

 

  • Συντονισμός και ολοκλήρωση εφαρμογής προγραμμάτων Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων ως δομή δια βίου μάθησης (ΚΕΕ/ ΥΠΕΠΘ). Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας και πιστοποίηση αιθουσών εφαρμογής των προγραμμάτων:
  1. «Σωματική και ψυχική υγεία: Θέματα αιχμής» (3 τμήματα) 2007
  2. «Βασικά Αγγλικά» (2 τμήματα) 2007
  3. «Πληροφορική ΙΙ: Βασικές έννοιες Η/Υ στη Κοινωνία της Πληροφορίας» (2 τμήματα) 2007
  4. «Εκπαίδευση και συμβουλευτική υποστήριξη των οικογενειών των Τσιγγάνων, Μουσουλμάνων, Παλιννοστούντων και Μεταναστών» (5 τμήματα) 2007

 

  • Απονομή βεβαιώσεων για τα τμήματα πληροφορικής και για τα υπόλοιπα τμήματα (03/11/2007).

Νέα τμήματα (ΚΕΕ/ ΥΠΕΠΘ):

  1. «Εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας ως δεύτερης σε Εργαζόμενους Μετανάστες ΙΙΙ» (2 τμήματα) 2007 -2008
  2. «Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων στο Χώρο Εργασίας» (διάρκειας 125 ωρών) (29/01/08 - 29/05/08)

 

  • Συντονισμός και ολοκλήρωση λειτουργίας:
  1. Τμήματος Συμβουλευτικής Γονέων (ΙΔΕΚΕ/ ΓΓΕΕ/ ΥΠΕΠΘ) 2007
  2. Δύο (2) τμημάτων Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας για αλλοδαπούς (ΝΕΛΕ) 2007
  3. Δύο (2) τμημάτων δωρεάν εκμάθησης χρήσης Η/Υ (προετοιμασία ECDL) (ΝΕΛΕ) (04/03/08 - 15/04/08)

Νέα τμήματα ΝΕΛΕ:

  1. «Εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας για αλλοδαπούς» 2007 - 2008

 

  • Πραγματοποίηση δωρεάν δύο 25ωρων προγραμμάτων από ΝΕΛΕ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΓΓΕΕ/ ΥΠΕΠΘ):
  1. Αγωγή Υγείας
  2. Διαιτολογία - Διατροφή

 

  • Σχέδιο «ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» στα πλαίσια του προγράμματος «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2000» (CULTURE 2000): Συνεργασία του Δήμου με τον Σύλλογο Φίλων Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης»: Έκθεση χαρακτικής Τ. Πετράκη και παράσταση Θεάτρου Σκιών Ά. Δανέλλη. Διοργάνωση 2ου Διεθνούς Συμποσίου «Προφορικότητα, τοπικές κοινωνίες και νέες τεχνολογίες» (Σεπτέμβριος 2007).

 

  • Συνεργασία με ΑΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης με σκοπό την πραγματοποίηση Εργαστηριακής Άσκησης σπουδαστριών (2) του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΣΤ΄ και Ζ΄ εξαμήνου. 2007 - 2008

 

  • Συνεργασία με τα Γραφεία Αγωγής Υγείας Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου με στόχο την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή εκπαιδευτικών σε ανάλογα προγράμματα.

 

  • Διοργάνωση και υλοποίηση εκδηλώσεων:
  1. Η αξία του τουρισμού στη Κρήτη 2007
  2. Σχολική βία: Αίτια και αντιμετώπιση (συμμετοχή μου) 2007
  3. Μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς (10/11/07)
  4. Οδική Ασφάλεια: Μέτρα πρόληψης για μείωση τροχαίων ατυχημάτων και θέματα ασφαλούς μετακίνησης πεζών (για αλλοδαπούς) (21/12/07)
  5. Ενημερωτική εκδήλωση για την Άνοια σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ και με την Εταιρεία νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Ηρακλείου (συμμετοχή μου: 12/02/08)
  6. Σύγχρονες απόψεις στην Διάγνωση και Αντιμετώπιση των Καρδιαγγειακών Παθήσεων (16/02/08)
  7. Το παιδί με απείθεια και απουσία αυτοελέγχου (συμμετοχή μου: 29/02/08)
  8. Ημερίδα Υγείας (19/04/08) με τα εξής θέματα:
    • Αλλεργίες και άσθμα στην παιδική ηλικία
    • Αρτηριακή Υπέρταση, κλινική σημασία και αντιμετώπιση
  9. Εθελοντισμός Πολιτών: Σύμμαχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην πρόληψη της πυρκαγιάς (24/06/2008)

 

  • Σχεδιασμός:
  1. Συνεργασία και υποστήριξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χερσονήσου σε 2 προγράμματα αγωγής υγείας (ψυχική υγεία & διαπροσωπικές σχέσεις και κυκλοφοριακή αγωγή).
  2. Πρόγραμμα ανίχνευσης γνωστικών διαταραχών και νόσου Alzheimer και ανίχνευσης επιβάρυνσης φροντιστών ασθενών με άνοια στην κοινότητα σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ και το Περιφερειακό Ιατρείο Λιμ. Χερσονήσου. Σχεδιασμός συγκρότησης ομάδων νοητικής ενδυνάμωσης ασθενών με άνοια και ομάδων εκπαίδευσης και στήριξης φροντιστών.