ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΓΟΥΡΟΥΝΕΣ» ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

Χερσόνησος, 20 Φεβρουαρίου  2013

 


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΓΟΥΡΟΥΝΕΣ» ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

 

Με έκπληξη και αγανάκτηση διαβάσαμε την ηλεκτρονική ανάρτηση που έγινε στο cretalive.gr με τίτλο «Στο … πάγο η απόφαση Δοξαστάκη για τις «γουρούνες». Μάλιστα αναφέρεται ότι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου με τις αριθ. 304 και 488/2012 αποφάσεις του έθεσε συγκεκριμένους κανόνες για τους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης των επιχειρήσεων εκμίσθωσης ποδηλάτων-μοτοποδηλάτων και μοτοσυκλετών.

 

Η απόφαση 304/2012 εγκρίθηκε από την εποπτεύουσα αρχή, ενώ για την 488/2012 απόφαση υπεβλήθη ειδική διοικητική προσφυγή από ομάδα επιχειρηματιών εκμίσθωσης ποδηλάτων-μοτοποδηλάτων και μοτοσυκλετών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση  στις 23/11/2012. Μέχρι τις 23/01/2013 ο Γενικός Γραμματέας, ως όφειλε, κατά το άρθρο 227 του ν. 3852/2010 δεν είχε αποφανθεί για την προσφυγή, επομένως αυτή θεωρήθηκε, κατά νόμο, σιωπηρώς απορριφθείσα.

 

Μάλιστα στις 01/02/2013 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα συνάντηση στην οποία συμμετείχαν από το Δήμο Χερσονήσου ο Δήμαρχος κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, κ. Γεώργιος Ασπετάκης. από την πλευρά των επιχειρηματιών παρέστησαν οι κκ Μπαμιεδάκης Γ. και Τζόρβας Π. με τους νομικούς τους συμβούλους.

 

Διαπιστώθηκε, παρουσία και του νομικού συμβούλου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ότι η κανονιστική απόφαση του Δήμου ήταν καθόλα νόμιμη, παρά το γεγονός ότι η προσφυγή είχε απορριφθεί σιωπηρώς και δεν υφίστατο, λόγω παρέλευσης του χρόνου εξέτασης της (60 ημέρες από την κατάθεσή της).

 

Ύστερα από τα παραπάνω ο Δήμος Χερσονήσου προχώρησε στην υλοποίηση και εφαρμογή της κανονιστικής απόφασης 488/2012. Επομένως για ποία ακύρωση απόφασης γίνεται λόγος; Η μόνη δυνατή περίπτωση ακύρωσης της απόφασης του Δ.Σ. είναι η έκδοση της ακυρωτικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα, σήμερα (20/02/2013), με ημερομηνία προγενέστερη της 23/01/2013. Αν κάτι τέτοιο έχει συμβεί, η διοικητική πράξη του Γενικού Γραμματέα είναι άκυρη και ανυπόστατη και θα προσφύγουμε στα αρμόδια όργανα για όποιες παράνομες πράξεις τυχόν έχουν διενεργηθεί.

 

Τέλος ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης είπε: «Γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή τα συμφέροντα που διακυβεύονται τόσα χρόνια γύρω από την ανεξέλεγκτη αυτή δραστηριότητα χωρίς κανόνες και προϋποθέσεις. Η βούληση της Δημοτικής Αρχής είναι δεδομένη προς την κατεύθυνση της προστασίας της δημόσιας υγείας, της διασφάλισης του ζωτικού χώρου και της αναβάθμισης της περιοχής μας. Το δημόσιο τοπικό συμφέρον θα υπερισχύσει.»