Πληρώνω Όσο Πετάω (Pay As You Throw): Πιλοτική Εφαρμογή συστήματος «Pay As You Throw» προετοιμάζει ο Δήμος Χερσονήσου

Χερσόνησος, 2 Νοεμβρίου 2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πληρώνω Όσο Πετάω (Pay As You Throw): Πιλοτική Εφαρμογή συστήματος «Pay As You Throw» προετοιμάζει ο Δήμος Χερσονήσου

 

Ο Δήμος Χερσονήσου για να μπορέσει να ανταποκριθεί σωστά και υπεύθυνα στο θέμα της διαχείρισης των αστικών του αποβλήτων (ΑΣΑ) αλλά και για να τηρήσει μία έντιμη και δίκαιη στάση απέναντι στους δημότες σχεδιάζει την εφαρμογή ενός συστήματος «pay as you throw».

 

Το σύστημα χρέωσης “Pay as you throw” (Πληρώνω Όσο Πετάω) -επίσης γνωστό και ως μεταβλητή τιμολόγηση, μοναδιαία χρέωση ή διαφοροποιημένο σύστημα τιμολόγησης-  στη διαχείριση αποβλήτων εφαρμόζει στην ουσία την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» με ένα δίκαιο τρόπο, χρεώνοντας τους πολίτες σύμφωνα με την ποσότητα των αποβλήτων που πραγματικά παράγουν.

 

Η ανάγκη σχεδιασμού ενός τέτοιου συστήματος προήλθε από την διαπίστωση ότι, τα τέλη που οι ξενοδοχειακές μονάδες (αλλά και οι πολίτες) καλούνται να πληρώσουν για τη διαχείριση των ΑΣΑ, δηλαδή αποκομιδή, μεταφορά και τελική διάθεση, είναι κατά πολύ λιγότερα του πραγματικού κόστους που καλείται να καταβάλει ο Δήμος Χερσονήσου και επιμερίζεται στους καταναλωτές, όχι με κριτήρια αντικειμενικότητας και ίσης μεταχείρισης, γιατί το ισχύον σύστημα χρέωσης έχει ξεπεραστεί. Για να καλύψει το κόστος αυτό ο Δήμος, χρησιμοποιεί άλλους πόρους δημιουργώντας, όπως είναι φυσικό, μια αλυσίδα προβλημάτων και θεμάτων οικονομικής φύσεως. Εάν αυτή η πολιτική συνεχιστεί και με την αύξηση του κόστους διαχείρισης που θα επέλθει από την εφαρμογή των ολοκληρωμένων συστημάτων, τότε το σχετικό άνοιγμα για το Δήμο θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

 

Ο σχεδιασμός ενός συστήματος pay as you throw, δεν είναι φυσικά μια απλή διαδικασία. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αναπτυχθούν και να αξιολογηθούν κάποια σενάρια χρέωσης, καθώς και λειτουργίας και με βάση τα αποτελέσματα αυτά να παραχθούν κάποιες βασικές αρχές, οι οποίες θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά ενός αναλυτικότερου συστήματος που θα εφαρμοστεί στο Δήμο Χερσονήσου. Για τον εν λόγω σχεδιασμό καταρτίστηκε μελέτη από το Εργαστήριο Διαχείρισης Στερεών Υπολειμμάτων & Υγρών Αποβλήτων του Τ.Ε.Ι Κρήτης  σε συνεργασία με τον ΦΟΣΔΑ Βόρειας Πεδιάδας.

 

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Εμμ. Δοξαστάκης είπε: «Ο Δήμος Χερσονήσου πρόκειται να εφαρμόσει πιλοτικά, με την έναρξη της νέας Τουριστικής περιόδου (2013), τον προτεινόμενο από την μελέτη σχεδιασμό του συστήματος “pay as you throw” για την χρέωση της αποκομιδής των απορριμμάτων, σε επιλεγμένες ξενοδοχειακές μονάδες στο Δήμο, με στόχο τα αποτελέσματα που θα προκύψουν και θα επεξεργαστεί η ειδική επιστημονική ομάδα διαχείρισης του έργου, να διαμορφώσουν στο τέλος, ένα δίκαιο σύστημα προσδιορισμού και χρέωσης των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού.»