ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΚΕΔΕ σχετικά με προϋπολογισμό, διαθεσιμότητα υπαλλήλων ΟΤΑ και «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ»

ΚΕΝΤΡΙΚΗ                                                                           Αθήνα 11/11/2012

ΕΝΩΣΗ

ΔΗΜΩΝ

ΕΛΛΑΔΑΣ

                                                                                                Υπόψη:

                                                                                                Συντακτών Τ.Α.

 

ΘΕΜΑ: Η ΚΕΔΕ για προϋπολογισμό, διαθεσιμότητα υπαλλήλων ΟΤΑ και «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ»

 

Τεράστια απόκλιση ύψους 1.738 εκ. ευρώ διαπιστώνεται μεταξύ των οριζόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των προβλέψεων του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013.

Παράλληλα οι δήμοι, με βάση όσα ορίζει ο Καλλικράτης, καλούνται από την 1η Ιανουαρίου 2013 να ασκήσουν 200  νέες αρμοδιότητες, για τις  οποίες  απαιτούνται όχι μόνο οι αντίστοιχοι πόροι,  αλλά και το ανάλογο προσωπικό.

Αν οι νόμοι δεν εφαρμοστούν και δεν αλλάξουν τα αναγραφόμενα ποσά στον Κρατικό Προϋπολογισμό, οι δήμοι θα οδηγηθούν σε ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ.

 

Σε αυτήν τη  διαπίστωση καταλήγει  η  ΚΕΔΕ, το Δ.Σ. της οποίας συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως για το θέμα του προϋπολογισμού, για τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου περί  διαθεσιμότητας των υπαλλήλων καθώς και της δημιουργίας του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

 

Η ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ότι προκειμένου να μη οδηγηθούν οι δήμοι της χώρας σε ολική κατάρρευση πρέπει αφενός να τους αποδοθούν οι θεσμοθετημένοι με το νόμο του Καλλικράτη (Ν.3852/2010) πόροι  και αφετέρου να τους αποδοθούν τα ποσά που προέρχονται από πόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ), για τα οποία η σχετική πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό είναι μηδενική!

 

Ειδικότερα, με βάση την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων του Προϋπολογισμού, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων ανέρχονται στα 2.355,1 εκ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και η ΣΑΤΑ (πόρος για επενδυτικά προγράμματα των δήμων, συντηρήσεις σχολείων, παιδικών σταθμών, κοινόχρηστων χώρων), ύψους 381 εκ ευρώ.

Άρα το ποσό που θα έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πάσης φύσεως δραστηριότητες και υποχρεώσεις τους – συμπεριλαμβανομένου και του ποσού των 830 εκ. ευρώ που προορίζεται για την άμεση απόδοση προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους – ανέρχεται στα 1.974,1 εκ. ευρώ, από 2.400 εκ. ευρώ του 2012.

Η ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ότι η επιλογή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να προσθέσει τα 381 εκ. ευρώ της ΣΑΤΑ στο γενικό σύνολο έγινε για να παρουσιαστεί μικρότερη η απόκλιση στους αποδιδόμενους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για να καλυφθεί η κατάφωρη παραβίαση του Νόμου. Να σημειωθεί επίσης ότι για το 2012 η απόδοση της ΣΑΤΑ μέχρι τώρα είναι μηδενική.

 

Ακόμη όμως και αν αποδεχθεί κανείς την παραπάνω λογική, τότε οι αποδιδόμενοι στους δήμους πόροι για το 2013 - μαζί με τη ΣΑΤΑ, την ειδική επιχορήγηση των δήμων που προβλέπει ο Προϋπολογισμός 2013, ύψους 312,9 εκ. ευρώ, καθώς και την απόδοση της δόσης των παρακρατηθέντων ύψους 213,9  εκ. ευρώ - ανέρχονται στα 2.881,8 εκ. ευρώ, ενώ  το 2012 οι πόροι προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέρχονται σε 3.221,6 εκ. ευρώ.

Άρα ακόμη και με αυτόν τον υπολογισμό, το 2013 υπάρχει μείωση των αποδιδόμενων πόρων κατά 340 εκ. ευρώ.

 

 

Σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ΚΕΔΕ σε σχετική απόφασή της τονίζει τα εξής:

  • Εκφράζει την πλήρη διαφωνία της με  την διαθεσιμότητα των εργαζομένων που οδηγεί τους δήμους σε αδυναμία εκπλήρωσης του ρόλου τους.
  • Η συνεχιζόμενη μισθολογική υποβάθμιση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό των δήμων και επιφέρει παράλυση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
  • Η απαγόρευση προσλήψεων Υ.Ε. μέχρι το 2016 ειδικότερα στις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες τις οδηγεί στη διάλυσή τους.

Τέλος δηλώνει ότι οι δήμοι δεν θα γίνουν συμμέτοχοι σ’ αυτήν τη διαδικασία και προτρέπει τους αιρετούς να μη έχουν καμία συμμετοχή.

Και τούτο διότι:

  • Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι τώρα δεν αντιμετώπισε μόνο  τις τεράστιες περικοπές των πόρων  για τη λειτουργία των ΟΤΑ, αλλά και την τραγική μείωση προσωπικού εξαιτίας της συνταξιοδότησης πολύ μεγάλου αριθμού τακτικών υπαλλήλων χωρίς την αντικατάστασή τους και πάνω από 60% υπαλλήλων ορισμένου χρόνου, οι οποίοι είναι αυστηρά απαραίτητοι για τους δήμους.
  • Επιπλέον πολύ σημαντικές αρμοδιότητες που μεταβιβάστηκαν στους δήμους ασκούνται εκ των ενόντων, ενώ μεγάλος αριθμός νησιωτικών δήμων και μικρών ορεινών στηρίζονται αποκλειστικά στο πολιτικό προσωπικό, αφού κάποιοι δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Την ίδια στιγμή η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την αποκλειστική ευθύνη και προσπαθεί  να κρατήσει όρθιο το κοινωνικό κράτος μέσα από τις δομές και τις δράσεις της καθώς και να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της καθημερινότητας του πολίτη.
  • Πέραν όμως όλων των παραπάνω δεδομένων οι δήμοι καλούνται από την 1 Ιανουαρίου 2013 να ασκήσουν 200 νέες αρμοδιότητες που αφορούν όλο το παραγωγικό φάσμα και τη λειτουργία του κράτους.

 

Η ΚΕΔΕ τονίζει πως «οι ενδεχόμενες απολύσεις δημιουργούν μιαν εκρηκτική κατάσταση που διαλύει τις υπηρεσίες στους Δήμους, αποδιαρθρώνει τους οργανισμούς τους και ιδιαίτερα κρίσιμων διοικητικών υπηρεσιών,  κοινωνικοπρονοιακών δομών και υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα, που κανένας ιδιωτικός φορέας δεν μπορεί να υποκαταστήσει.

Αντίθετα η αξιολόγηση του προσωπικού με προκαθορισμένα κριτήρια και η δυνατότητα κινητικότητας με κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη σοβαρών ελλείψεων προσωπικού των ΟΤΑ και δεν μας βρίσκει αντίθετους».

 

Σε ότι αφορά τη καθιέρωση του  «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» η ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ότι  «το Υπουργείο το δημιουργεί έχοντας ως προφανή στόχο την επιτροπεία των Δήμων, εξυπηρετώντας επικοινωνιακές και άλλες σκοπιμότητες και όχι την πρόθεση παροχής βοήθειας και επίλυσης προβλημάτων των Δήμων. Η δημιουργία του «Παρατηρητηρίου» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις Συνταγματικές Διατάξεις για τη Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ και η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωσή του».

Η ΚΕΔΕ διευκρινίζει ότι «ήδη με τα άρθρα 262 και 263 του Ν.3852/2010 τα οποία αφορούν το Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης των υπερχρεωμένων Δήμων και Περιφερειών έχει, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, συσταθεί «ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ», η οποία εξετάζει τις περιπτώσεις των Δήμων και των Περιφερειών που υπάγονται στη διαδικασία εξυγίανσης. Τα μέλη της εν’ λόγω Επιτροπής είναι περίπου τα ίδια με αυτά του παρατηρητηρίου, οι δε αποφάσεις μέχρι σήμερα της Ελεγκτικής Επιτροπής έχουν ληφθεί ομόφωνα και η Επιτροπή έχει λειτουργήσει άριστα. Εάν το Υπουργείο έκρινε σκόπιμο να προωθήσει επί πλέον προϋποθέσεις, βελτιωτικές όμως, στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης, αυτό θα μπορούσε να γίνει χωρίς την δημιουργία ενός νέου οργάνου, που καταργεί μάλιστα το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ.

Το συνολικό χρέος των Δήμων ανέρχεται σε 2,6 δις € εκ’ των οποίων 1,7 δις € είναι δανειακές υποχρεώσεις και 0,835 δις € είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το χρέος αυτό αναλογεί στο 0,8% του συνολικού δημόσιου χρέους. Αντιστοιχεί στο μικρότερο ποσοστιαία χρέος σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, επιβεβαιώνει ότι οι Δήμοι δεν είναι αυτοί που δημιούργησαν το δημόσιο χρέος. Ας πάψουν πλέον να συκοφαντούν την Αυτοδιοίκηση.

Οι Δήμοι της Χώρας είναι υπέρ της διαφάνειας και ποτέ δεν αρνήθηκαν τον οποιοδήποτε έλεγχο. Αυτό όμως που αρνούνται κατηγορηματικά είναι η κατάλυση του Συντάγματος και της αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

 

Αμέσως μετά τη συνεδρίασή του το Δ.Σ. της  ΚΕΔΕ επισκέφθηκε τη Βουλή προκειμένου να επιδώσει τις σχετικές του  αποφάσεις στα πολιτικά κόμματα.

 

Τέλος, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εμμένει στην απόφασή του για άμεση σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου των αιρετών της χώρας, προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των ραγδαίων εξελίξεων που υποβαθμίζουν και απαξιώνουν τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης και οδηγούν τους δήμους στην ολική κατάρρευση.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ