Ενημερωτική συνάντηση για την απαιτούμενη πιστοποίηση ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων

 

Το ζήτημα της πιστοποίησης ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων και οι νέες απαιτήσεις για την προμήθεια και την εφαρμογή τους, αποτέλεσε το αντικείμενο της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στο Δημοτικό Κατάστημα Λιμένα Χερσονήσου, με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Ενδοχώρας και Διοικητικών Θεμάτων, κ. Γεωργίου Μεραμβελιωτάκη και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Χερσονήσου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία των Πρόεδρων, των Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου, καθώς και των Πρόεδρων των Αγροτικών Συνεταιρισμών του Δήμου, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία απόκτησης του πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, σύμφωνα με το Παράρτημα Β΄ του Ν. 4036/2012 και να γίνει διάχυση της πληροφορίας στους παραγωγούς - δημότες του Δήμου Χερσονήσου.

Αναλυτικότερα :

  1. Από τις 26 Νοεμβρίου 2015, η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται στα πρόσωπα που διαθέτουν πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.
  2.  Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην εξέταση, αφού πρώτα καταβάλουν παράβολο  στο ΥΠΑΑΤ, το οποίο θα έχει αρχική τιμή 25 € (για όποιον προχωρήσει στις εξετάσεις άμεσα), στη  συνέχεια 50 € και τέλος 100 € (όσο πλησιάζουμε στην καταληκτική ημερομηνία της 26ης Νοεμβρίου 2015).
  3.  Τα πιστοποιητικά γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, χορηγούνται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από την επιτυχημένη εξέταση των ενδιαφερομένων σε ειδικά πιστοποιημένα εξεταστικά κέντρα.
  4.  Διενεργείται μέσω βάσης δεδομένων που τηρεί η Σ.Ε.Α. (Συντονιστική Εθνική Αρχή)  και περιέχει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, όπου μόνο μια επιλογή είναι η σωστή. 
  5. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να απαντήσουν σε πενήντα (50) ερωτήσεις και θα πρέπει  να απαντήσουν σωστά σε τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) ερωτήσεις για τη χορήγηση του πιστοποιητικού.
  6. Το πιστοποιητικό εκτυπώνεται και σε αυτό αναγράφεται μοναδικός κωδικός.

Αναμένεται σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο με την όλη διαδικασία, καθώς και τα πιστοποιημένα εξεταστικά κέντρα της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου που θα αναλάβουν τη διεξαγωγή των εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν τις ερωτήσεις που έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου ή να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους στη δοκιμαστική εφαρμογή (demo) που παρέχεται στο διαδίκτυο:

http://ppp-usercert.minagric.gr.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους  αρμόδιους υπαλλήλους της Υπηρεσίας του Δήμου Χερσονήσου στα τηλέφωνα: 2897340018, 2897340021 και 2897340022.