main img main img main img main img main img main img main img main img

Ο Δήμος Χερσονήσου ανάμεσα στις 19 «Περιπτώσεις Μελέτης» του Συμφώνου των Δημάρχων

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ: Ο Δήμος Χερσονήσου ανάμεσα στις 19 «Περιπτώσεις Μελέτης» (Case Studies) του Συμφώνου των Δημάρχων

Γούρνες, 28/08/2013

 

Αναρτήθηκαν χθες στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) οι δράσεις που έχει προγραμματίσει και υλοποιεί ο Δήμος Χερσονήσου για τη μείωση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα στον τουριστικό τομέα, ως μία από τις 19 «Μελέτες Περίπτωσης» (case studies) σε σύνολο 4.971 Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης  που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Σύμφωνο των Δημάρχων. Ο Δήμος Χερσονήσου είναι ο μοναδικός Δήμος από την Ελλάδα του οποίου οι δράσεις επελέγησαν ως «Μελέτη Περίπτωσης».

Διαβάστε εδώ τη σχετική ανάρτηση:

http://www.covenantofmayors.eu/media/case-studies_en.html

 

Οι δράσεις στις οποίες εστιάζει ο Δήμος Χερσονήσου για τον τομέα του τουρισμού και αναφέρονται στην ανακοίνωση του γραφείου του «Συμφώνου των Δημάρχων» είναι οι εξής

 

  • - Υπογραφή Συμφώνου Εθελοντικής Συνεργασίας μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και τριών μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, στο πλαίσιο της εκπόνησης και εφαρμογής του Σχεδίου Δράσεων για την Αειφόρο ΕνέργειαΣε εφαρμογή αυτών των συμφώνων συνεργασίας, οι ξενοδοχειακές μονάδες τροφοδότησαν το σύστημα έρευνας με λεπτομερή στοιχεία των  ενεργειακών τους καταναλώσεων, με σκοπό τον πραγματικό υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος των τουριστών που διαμένουν σε αυτέςΓια τη συμβολή τους αυτή, στις τρεις αυτές ξενοδοχειακές μονάδες, απονεμήθηκε το Δημοτικό Ενεργειακό Βραβείο τον Ιούνιο 2013, κατά την Ημέρα Ενέργειας του Δήμου Χερσονήσου.

  • - Πρόβλεψη Βραβείου Ενεργειακής Αποδοτικότητας  αποκλειστικά για τον τουριστικό τομέα και μείωση τελών το 2015 για ξενοδοχειακή μονάδα που θα μειώσει σε μεγαλύτερο ποσοστό την ενεργειακή της κατανάλωση κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης για κατάθεση προτάσεων.

  • ·- Δημιουργία μακέτας κάρτας πόρτας, προς διάθεση για τις ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες θα μπορούν να τοποθετήσουν το λογότυπό τους καθώς και το μήνυμα τους, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι τουρίστες για τη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος.

Υλοποίηση έρευνας Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου εκτός των άλλων άλλων, καταγράφονται οι ακριβείς ενεργειακές καταναλώσεις των ξενοδοχειακών μονάδων ώστε να διαθέτει η ομάδα εργασίας για το Σύμφωνο των Δημάρχων ακριβή  στοιχεία.            


Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης δήλωσε"Είναι μεγάλη τιμή για το Δήμο Χερσονήσου, να συγκαταλέγονται οι δράσεις του, στις 19 Περιπτώσεις Μελέτης (Case Studies) που έχει επιλέξει η Ε.Ε. ανάμεσα σε 4.971 ΟΤΑ της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΤο υψηλό επίπεδο των δράσεων μας αναδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή τα θέματα που άπτονται της εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και του Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι γενικότεραΕυχαριστώ θερμά το προσωπικό του Δήμου Χερσονήσου, το οποίο εργάσθηκε σκληρά για την επίτευξη αυτών των στόχων, τις ξενοδοχειακές μονάδες που συμμετέχουν στον Στρατηγικό Ενεργειακό Σχεδιασμό του Δήμου μας, τους εθελοντές μηχανικούς και ερευνητές που συνέβαλαν στην εκπόνηση του Σχεδίου Δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια του Δήμου Χερσονήσου, το Πανεπιστήμιο Πατρών για την εκπόνηση της μελέτης Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού και το Ενεργειακό Κέντρο Κρήτης για την άψογη συνεργασία και υποστήριξη."

copyright © Δήμος Χερσονήσου