main img main img main img main img main img main img main img main img

Εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η Σχολική Βιβλιοθήκη του Γενικού Λυκείου Γουβών, την οποία συλλειτουργεί με το Δήμο Χερσονήσου, γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Παρασκευή 20 Νοεμβρίου) μαζί με τους μαθητές της Γ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λιμένος Χερσονήσου, στo πλαίσιo εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της.

Οι μικροί μαθητές, αφού ενημερώθηκαν για τον λόγο εορτασμού της συγκεκριμένης ημέρας (υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού το 1989), διάβασαν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους και τη χρήση βιντεοπροβολέα το παραμύθι «Το  γελαστό μπαλόνι» του Γιώργου Κατσέλη, που πραγματεύεται το θέμα των δικαιωμάτων τους. Στη συνέχεια, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες, υλοποίησαν δράσεις με στόχο την εξοικείωσή τους με το περιεχόμενο του όρου «Δικαιώματα του Παιδιού», όπως για παράδειγμα «Το Κυνήγι του Κρυμμένου Μπαλονιού», όπου, καθοδηγούμενοι από γρίφους, είχαν τη δυνατότητα να περιπλανηθούν  στον  χώρο  της Βιβλιοθήκης, να ανακαλύψουν και, τελικά να κατανοήσουν μέσα από επιπλέον δραστηριότητες τη σημασία μερικών θεμελιωδών δικαιωμάτων τους (π.χ. Αγάπης, Ειρήνης, Ισότητας, κ.ά.). Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συνομιλία μέσω Skype των μαθητών με τον συγγραφέα του βιβλίου, στον οποίο είχαν την  ευκαιρία να εκφράσουν τις απορίες τους σχετικά με τις πηγές έμπνευσής του, τον τρόπο συγγραφής και έκδοσης ενός βιβλίου, αλλά και τον λόγο για τον οποίο επέλεξε το συγκεκριμένο θέμα για το παραμύθι  του, ενώ ορισμένοι από αυτούς του εκμυστηρεύτηκαν και τις δικές τους συγγραφικές προσπάθειες.

Η Σχολική Βιβλιοθήκη σχεδιάζει  να επαναλάβει τις συγκεκριμένες δράσεις τις επόμενες ημέρες με συμμετέχοντες τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Ελιάς.

 

Ο συγγραφέας, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει:

"ΤΟ ΓΕΛΑΣΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙ για τα δικαιώματα των παιδιών 
από τη Θήβα, ως τη Σύρο και την Κρήτη...
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα 

των Δικαιωμάτων των Παιδιών (20 Νοεμβρίου)
  ο συγγραφέας Γιώργος Κατσέλης είχε μια όμορφη εμπειρία επικοινωνίας

(μέσω skype) με μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Ασωπίας Βοιωτίας, τον Παιδικό Σταθμό "Η Φωλιά" του Ιδιωτικού Σχολείου από τη Σύρο "Ο Άγιος Γεώργιος" και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Λιμένος Χερσονήσου Κρήτης. Η δράση πραγματοποιήθηκε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗΣ"

 

 

copyright © Δήμος Χερσονήσου