main img main img main img main img main img main img main img main img

Ολοκληρώθηκαν τα διασυλλογικά πρωταθλήματα σκακιού στη Χερσόνησο

Το τριήμερο 12-14 Απριλίου ολοκληρώθηκαν με απόλυτη οργανωτική επιτυχία τα διασυλλογικά σκακιστικά πρωταθλήματα ΠΟΑ και Β’ Εθνικής Κρήτης 2019 με τη συμμετοχή δεκαοκτώ (18) ομάδων από όλη την Κρήτη. Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του Aldemar Knossos Royal και, σε συνέχεια της περσινής διοργάνωσης κράτησαν σε πολύ υψηλό επίπεδο τις αγωνιστικές συνθήκες.

 Στο αγωνιστικό μέρος στον Προκριματικό Όμιλο Α’ Εθνικής (ΠΟΑ) η ΚΑΙΣΣΑ Χανίων κατάφερε μετά από ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα να αναδειχθεί πρωταθλήτρια και να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο επιστροφής στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής όπου θα αγωνιστεί τον Ιούλιο στην Πάτρα. Η ΚΑΙΣΣΑ αντιμετώπισε πολλές αντιξοότητες και απρόοπτα κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος αλλά, παρόλα αυτά κατάφερε δια πυρός και σιδήρου να επικρατήσει του μεγάλου ανταγωνιστή της, της εξίσου δυνατής ομάδας του Ηράκλειο ΟΑΑ που τελικά ισοβάθμησε στη 1η και 2η θέση. Η μάχη για το πρωτάθλημα κρίθηκε στον μεταξύ τους αγώνα, στον οποίο η ΚΑΙΣΣΑ τελικά  επικράτησε. Η ομάδα του Ηράκλειο ΟΑΑ που για πολλούς ήταν το μεγάλο φαβορί για το πρωτάθλημα επικράτησε με άνεση σε όλες τις υπόλοιπες συναντήσεις πλην του ματς με την ΚΑΙΣΣΑ και έχοντας μια πλήρη και νεανική ομάδα άφησε υποσχέσεις για τα επόμενα χρόνια.

Στην τρίτη (3η) θέση βρέθηκε ο Λατώ Αγίου Νικολάου που κατάφερε να επικρατήσει της ΚΑΙΣΣΑ και έδειξε ότι με λίγο ευνοϊκότερες συγκυρίες θα μπορούσε να κατακτήσει ακόμα και το πρωτάθλημα.

Στο Πρωτάθλημα Β’ Εθνικής τα Ανώγεια πέτυχαν δίκαια τη μεγαλύτερη επιτυχία τους στην έως τώρα σκακιστική τους πορεία που αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για την ίδια την τοπική κοινωνία αλλά και για την υπόλοιπη χώρα ως μοντέλο για τον τρόπο ανάπτυξης της ομάδας. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από το ΣΟ Ανωγείων ήταν το κεντρικό θέμα του τριημέρου αλλά και το αποκορύφωμα της τελετής λήξης που με πανηγυρικό τρόπο επιστέγασαν τις μεγάλες προσπάθειες όλου του σωματείου και όλου του χωριού. Κορυφαία στιγμή του πρωταθλήματος ήταν η αυθόρμητη δήλωση του αρχηγού της δεύτερης (2ης) ομάδας Μάριου Αγγελέτου όταν συνεχάρη από καρδιάς το ΣΟ Ανωγείων σκορπώντας συγκίνηση σε όλους τους παρευρισκόμενους. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΣΟ Ανωγείων ήρθε μετά την οριακή επικράτηση με 5,5-4,5 επί του ΣΟ ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ. Οι δυο ομάδες επικράτησαν με άνεση σε όλα τα υπόλοιπα ματς και ήταν σαφές ότι το εισιτήριο για τον ΠΟΑ’ Εθνικής θα κατακτούσε η ομάδα που θα επικρατούσε στο μεταξύ τους παιχνίδι. Είναι σίγουρο ότι και οι δυο ομάδες θα μπορούσαν να σταθούν στην επόμενη κατηγορία και αυτή η οριακή αναμέτρηση έκρινε το πρωταθλητή.

 

Πλήθος κόσμος παραβρέθηκε στη τελετή λήξης μεταξύ των οποίων ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης καθώς και αντιπροσωπεία του συνδυασμού ΣυνΕργασία, ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ.   Γιάννης Μαστοράκης και ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανώλης Καλλέργης.

Ο κ. Κουκιαδάκης τόνισε πως μετά από οκτώ (8) χρόνια που στηρίζει τις σκακιστικές διοργανώσεις με όλες του τις δυνάμεις δεν έχει καταφέρει να μάθει να παίζει σκάκι όμως δεσμεύεται να συνεχίζει να το στηρίζει από όποια θέση και αν βρεθεί, καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλο το νησί. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Μαστοράκης σημείωσε πως πραγματοποιώντας έναν απολογισμό τα τελευταία χρόνια το σκάκι αναπτύχθηκε ραγδαία στο Δήμο Χερσονήσου καθώς πραγματοποιήθηκε μια πολύ μεγάλη επένδυση για την οποία δήλωσε υπερήφανος και έτοιμος να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση στη νέα του θητεία με διοργανώσεις σκακιστικών πρωταθλημάτων τοπικού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Τη χαρά του για την κατάκτηση του πρωταθλήματος δεν μπορούσε να κρύψει ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Καλλέργης τονίζοντας και τη σημασία που έχει για την τοπική κοινωνία και το πως το σκάκι έχει αγαπηθεί με πάθος από τη νεολαία σε όλο το χωριό.

 Εκ μέρους των διοργανωτών συλλόγων (ΣΑ Χερσονήσου, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΟΑΑ, ΣΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΣΟ ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ) ο διευθυντής αγώνων κ. Κώστας Κλώκας ευχαρίστησε θερμά τους συμμετέχοντες, το Δήμο Χερσονήσου και την Κοινωφελή Επιχείρηση καθώς και την Περιφέρεια Κρήτης και Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου για την καθοριστική συμβολή τους στην καθιέρωση της Χερσονήσου ως ενός από τους ελκυστικότερους και ποιοτικότερους σκακιστικούς προορισμούς. Συγκεκριμένα, στον απολογισμό της τετραετίας  εκτίμησε πως η σκακιστική κοινότητα όχι απλώς ωφελήθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά ευεργετήθηκε. Τέλος, προσκάλεσε τους σκακιστές στο επόμενο μεγάλο ραντεβού της σκακιστικής κοινότητας, το 26ο ΔΤ Ηρακλείου (29/4-7/5), το 3ο Διεθνές Τουρνουά Χερσονήσου από 15 έως 23 Μαίου. Περισσότερες πληροφορίες στο www.cretanchesstour.com.

 

 


 


copyright © Δήμος Χερσονήσου