main img main img main img main img main img main img main img main img

Δημοτικό Σχολείο Ελιάς: Code My City

 

Την Πέμπτη 13-06-2019, σε μια απλή, αλλά γεμάτη συναίσθημα και καινοτομία εκδήλωση, η Περιφέρεια Κρήτης, βράβευσε τους μαθητές, τους εκπαιδευτές και τα Σχολεία, που ολοκλήρωσαν ένα 8μηνο «ταξίδι» στο χώρο της ψηφιακής καινοτομίας, ολοκληρώνοντας την Πιλοτική Εφαρμογή «Code my City», με την οποία παρουσίασαν ψηφιακά την πόλη τους.


Μέσα από το Σχέδιο Δράσης «Ψηφιακές Δεξιότητες για μια Ψηφιακή Ελλάδα» και σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας της Ε.Ε. για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση, οι μαθητές και δάσκαλοι πληροφορικής του Δημοτικού Σχολείου Ελιάς Χερσονήσου και των 12ου & 47ου Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου, μας δίδαξαν πως η νέα γενιά μπορεί να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες.


Το έργο ξεκίνησε από το 2018, με την πρόσκληση του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών, της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Οργανώσεων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε εκπαιδευτικούς και δασκάλους Πληροφορικής Δημοτικών Σχολείων σε επιλεγμένες Περιφέρειες και την Κρήτη, προκειμένου να μυηθούν σε γλώσσα προγραμματισμού – κώδικα και να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους, στους μαθητές τους.

 

Η εργασία του Δημοτικού Σχολείου Ελιάς Χερσονήσου:

 

Η εργασία του 12ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου:

 

 

Η εργασία του 47ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου:

 

 

Οι εκπαιδευτικοί μετέτρεψαν τις σχολικές αίθουσες σε εργαστήρια κώδικα και τον Οκτώβριο 2018, οι ίδιοι οι μαθητές με τους δασκάλους τους, συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών, στο Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, όπου έμαθαν πώς να κατασκευάζουν τις δικές τους ταινίες κινουμένων σχεδίων, κάνοντας χρήση του κώδικα.

 

Μετά από οκτώ μήνες σκληρής δουλειάς, που έδωσε κίνητρο στο σύνολο των μαθητών κάθε σχολείου, οι μαθητές της Κρήτης είχαν προγραμματίσει και φτιάξει προγράμματα τα οποία αναδεικνύουν πολιτιστικά τον τόπο τους και τα αξιοθέατα και την ιστορία του, από τους μύθους της Κνωσσού, το Μεϊντάνι και τα Λιοντάρια, ως τη Loggia και τον Κούλε. Οι παρουσιάσεις των έργων των παιδιών, που ενθουσίασαν του πάντες, «ανέβηκαν» στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η ενημέρωση, στη συνέχεια, της Ε.Ε για το καινοτόμο περιεχόμενό τους, οδήγησε στην απόφαση τής προβολής του έργου στην έκθεση DESI 2019.

 

Την Περιφέρεια εκπροσώπησε ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δρ. Κυριάκος Κώτσογλου κι ο Εκτελεστικός Γραμματέας Δρ. Νικόλαος Ραπτάκης. Ο Περιφερειάρχης, καλωσόρισε θερμά τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς τους, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Κρήτη πρωτοπορεί και καινοτομεί στις ψηφιακές και κάθε είδους νέες τεχνολογίες, που έχουν ως αποτέλεσμα την εξέλιξη των μαθητών και την ανάπτυξη των ψηφιακών γνώσεων και δεξιοτήτων τους, ενώ τόνισε και ότι δεν θα σταματήσουμε εδώ, αλλά οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δρ. Κυριάκος Κώτσογλου δήλωσε ότι το έργο αυτό δεν είναι μόνο τόσο σημαντικό, λόγω κόστους ή προβολής, αλλά κυρίως γιατί συνέβαλε στην ανάπτυξη ομαδοσυνεργατικών και κοινωνικών δεξιοτήτων μάθησης. Παράλληλα, ενεργοποιώντας τους συμμετέχοντες, μετέφερε τον κώδικα από τη θεωρία στην πράξη, με πρωτότυπα μαθησιακά κεκτημένα. Στο πλαίσιο αυτό , όχι μόνο οι μαθητές, πήραν ουσιαστικά μαθήματα, με τη δημιουργία ψηφιακών ιστοριών, την εξοικείωσή τους με τη χρήση κωδίκων προγραμματισμού, την απόκτηση δεξιοτήτων επίλυσης προβλήματος, αλλά και όλη η σχολική κοινότητα, όπως τονίστηκε και από τον Δρ. Κώτσογλου, συνταξίδεψε με ενδιαφέρον και πρωτόγνωρα συναισθήματα χαράς και δημιουργίας, στα ψηφιακά μονοπάτια.

 

Εξάλλου, σε οργανωτικές και παιδαγωγικές πτυχές του έργου, αναφέρθηκαν, εκτός από τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Δρ. Ραπτάκη, που συμμετείχε ενεργά σε όλη τη δράση DESI 2019 και οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής κ. Τρέντσιου, κ. κ. Ρίγγας, κ.κ Ρονιώτης, αντίστοιχα , των συμμετεχόντων Δ. Σ Ελιάς, 12ου και 47ου Ηρακλείου.Στην τελετή βράβευσης, συμμετείχαν , επίσης, από την πλευρά της εκπαίδευσης, συγχαίροντας τους συντελεστές και τονίζοντας την προστιθέμενη παιδαγωγική αξία της δράσης, οι Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου Π/θμιας Εκπ/σης κ.κ. Σ. Κουτσουράκη & Α. Σπαθαράκη,, ως παιδαγωγικά υπεύθυνες συμμετεχόντων σχολείων καθώς και ο κ.κ Α. Μπερκούτης, τ. Αναπληρωτής Διευθυντής Π/θμιας Εκπ/σης Περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή των βεβαιώσεων εκπαίδευσης σε μαθητές και δασκάλους πληροφορικής, μικρών δώρων προς τους μαθητές, καθώς και την πρόθεση της Περιφέρειας Κρήτης, από τον Σεπτέμβριο του 2019 να συμμετέχει σε νέες δράσεις στα πλαίσια της Εθνικής Συμμαχίας της.

 

copyright © Δήμος Χερσονήσου