main img main img main img main img main img main img main img main img

Προληπτικοί έλεγχοι αναπνευστικής λειτουργίας – Δωρεάν Σπιρομετρήσεις στο Δήμο Χερσονήσου

Χερσόνησος, 4η Αυγούστου 2014

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Σας ενημερώνουμε ότι,

Ο Δήμος Χερσονήσου -γραφείο κοινωνικής πολιτικής- σε συνέχεια της συνεργασίας με ειδικούς πνευμονολόγους, πρόκειται να υλοποιήσει δωρεάν 2 σπιρομετρήσεις ως εξής:

 

  • Στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου (ημέρα Τετάρτη) στο Περιφερειακό Ιατρείο Μαλίων και ώρες: από τις 9.00 έως τις 14.30.

 

 

Οι εξετάσεις απευθύνονται κυρίως σε πολίτες άνω των 40 ετών και ιδιαίτερα σε καπνιστές ή πρώην καπνιστές. Όσοι ενδιαφέρονται θα χρειαστεί να κρατούν μαζί το βιβλιάριο υγείας τους (εάν διαθέτουν).

Όταν ένας καπνιστής ή καπνίστρια παρουσιάσει ένα ή περισσότερα συμπτώματα η βασική εξέταση που πρέπει να κάνει είναι η σπιρομέτρηση. Η εξέταση μετράει την ποσότητα του αέρα που βγαίνει από τους πνεύμονες και την ροή, δηλαδή την ταχύτητα με την οποία βγαίνει ο αέρας κατά την εκπνοή. Οι έλεγχοι μέσω σπιρομέτρησης γίνονται στο πλαίσιο πρόληψης παθήσεων όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.), που αποτελεί χρόνια νόσο με σοβαρότατες επιπλοκές. Μάλιστα, η επίπτωση της νόσου αυξάνεται ταχέως, κυρίως λόγω του καπνίσματος.

Σε πολλές περιοχές της χώρας η πρόσβαση στη βασική εξέταση για τον έλεγχο της πνευμονικής λειτουργίας, τη διάγνωση και σταδιοποίηση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας με σπιρομέτρηση είναι περιορισμένη ή και ανύπαρκτη.

 

 

 

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου

                                                                Ζαχαρίας Εμμ. Δοξαστάκης

copyright © Δήμος Χερσονήσου