Στον Δήμο Χερσονήσου το μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και τυφλός, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» Βαγγέλης Αυγουλάς

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο και ομιλία στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου για προβλήματα αναπηρίας και πρακτικές ισότιμης συμμετοχής ευάλωτων πολιτών σε θέματα καθημερινότητας

 

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άτομα με αναπηρία αλλά και για πρακτικές ισότιμης συμμετοχής ευάλωτων πολιτών σε θέματα καθημερινότητας συζήτησαν ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος με τον τυφλό δικηγόρο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με πλούσια κοινωνική δράση και προσφορά και πρόεδρο της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» Βαγγέλη Αυγουλά.

Παράλληλα, ο κ. Αυγουλάς πραγματοποίησε ομιλία στο Μουσικό Γυμνάσιο και στο Μουσικό Λύκειο στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος εξοικείωσης των μαθητών με την αναπηρία.

Στόχος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να έρθουν βιωματικά σε επαφή με την καθημερινότητα ενός ανάπηρου ατόμου.

Ο κ. Αυγουλάς ο οποίος έχει γεννηθεί τυφλός, μίλησε για τη χρήση του λευκού μπαστουνιού, το σκύλο-οδηγό τυφλών, τη χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών στη ζωή των τυφλών, την ανάγλυφη γραφή Braille και παρουσίασε τεχνικές συνοδείας τυφλού από βλέποντα οδηγό.

Απάντησε στις απορίες των παιδιών και είχε ανοιχτό διάλογο με μαθητές και μαθήτριες για θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα ατόμων με αναπηρία, την ανάγκη ενίσχυσης υποδομών για ΑμεΑ αλλά και για αμιγώς κοινωνικά ζητήματα συμπεριφοράς και απομόνωσης από τον κοινωνικό ιστό.

«Ο Βαγγέλης Αυγουλάς είναι ένα παράδειγμα ενθάρρυνσης για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αναπηρία καθώς όντας τόσο δραστήριος παραδίδει μαθήματα δύναμης», δήλωσε ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος και πρόσθεσε : «Οι ενέργειές του και η ανιδιοτελής κοινωνική του προσφορά έχουν κάνει ανθρώπους να αντιμετωπίσουν με άλλη οπτική την αναπηρία τους. Μας ενημέρωσε για διεθνείς καινοτόμες πρακτικές για την ισότιμη συμμετοχή των ευάλωτων συμπολιτών μας στην καθημερινότητα και για τις ανάγκες ατόμων με προβλήματα όρασης, κινητικότητας και ακοής που πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους για να επιλύσουμε. Όραμα των σύγχρονων κοινωνιών πρέπει να είναι η εξασφάλιση της πλήρους συμμετοχής των Ατόμων με Αναπηρία στην κοινωνία, σε ισότιμη βάση με όλους τους πολίτες».

Η ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2018 από τον τυφλό δικηγόρο Βαγγέλη Αυγουλά και μία αυτοοργανωμένη ομάδα αναπήρων, με σκοπό την ενεργό δράση για διεκδίκηση συμπερίληψης.

Στόχος της είναι η εξάλειψη της υποεκπροσώπησης των αναπήρων στον δημόσιο λόγο.