«Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη - Τροφή - Υγεία»: Μια ζωντανή γιορτή παράδοσης, ταυτότητας και συνεργασίας
Με επιτυχία άρχισαν την Πέμπτη 26 Ιουνίου στην Επισκοπή Δήμου Χερσονήσου οι εκδηλώσεις του Θεσμού «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη - Τροφή - Υγεία», μια πρωτοβουλία της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής Πλοηγός, με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, που στοχεύει στην ανάδειξη της κρητικής διατροφικής ταυτότητας και της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς ως μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο Θεσμός λειτουργεί ως πλατφόρμα συμμετοχής και συνεργασίας φορέων, συλλόγων και πολιτών, αναδεικνύοντας τις τοπικές διατροφικές παραδόσεις, τις κοινωνικές μνήμες και τα οικοσυστήματα της Κρήτης, με στόχο τη δημιουργική σύνδεση του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού και του πολιτισμού.
Οι εκδηλώσεις εκκίνησαν με τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επισκοπής, με θέμα την αγροτική κληρονομιά της περιοχής και των χωριών της Σαρδηνίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον ιταλικό θεσμό «Saboris Antigus (Παλιές Γεύσεις)». Η παρουσία πέντε Δημάρχων από τη Σαρδηνία, μαζί με εκπροσώπους του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κάλιαρι, προσέδωσε στη διοργάνωση ευρωπαϊκή διάσταση και έθεσε τα θεμέλια για περαιτέρω ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας.
Στην επίσημη τελετή, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Κατερίνα Θραψανιώτη, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και τοπικός Αντιδήμαρχος Επισκοπής κ. Σπύρος Μακράκης, ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης κ. Νίκος Σταυρουλάκης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Επισκοπής κ. Μηνάς Καραπιπεράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ξυλούρης, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Πιτσούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Σταύρος Τζεδάκης, η Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης κ. Ειρήνη Χουδετσανάκη και η επικεφαλής της παράταξης "Ηράκλειο για σένα" κ. Μαρία Καναβάκη. Το παρών έδωσαν επίσης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και Αντιπεριφερειάρης κ. Στέλιος Βοργιάς και ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων – Ζαχαροπλαστών κ. Νεκτάριος Μωυσάκης. Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Πλοηγός, κ. Χάρης Ροδιτάκης, ενώ την παρουσίαση του θεσμού «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός» ανέλαβε η κ. Ειρήνη Μακεδώνα - Παγκοπούλου, υπεύθυνη του έργου «Κρήτη – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026».
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης ανέφερε, καλωσορίζοντας παράλληλα τους παραβρισκόμενους και τους Ιταλούς δημάρχους:
Σας καλωσορίζουμε στον πιο νόστιμο, υγιεινό και δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Ελλάδας!
Με ιδιαίτερη χαρά και με αίσθημα ευθύνης, καλωσορίζω την επιστροφή του Θεσμού «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός: Γη – Τροφή – Υγεία» στο Δήμο Χερσονήσου, στην Επισκοπή, και χαιρετίζω την έναρξη των εκδηλώσεων και των δράσεων που συγκροτούν ένα σπουδαίο πολιτισμικό δρώμενο που φιλοξενούμε τόσο στην Επισκοπή, αλλά και στους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής.
Ιδιαίτερη τιμή αποτελεί για όλους μας η παρουσία των εκλεκτών προσκεκλημένων μας από τη Σαρδηνία, των συναδέλφων Δημάρχων, του εκπροσώπου του Επιμελητηρίου του Κάλιαρι και του εκεί Θεσμού «Saboris Antigus (Παλιές Γεύσεις)». Η γέφυρα που χτίζουμε ξεπερνά την ανταλλαγή εμπειριών και γίνεται ουσιαστική συνάντηση πολιτισμών με κοινές ρίζες: την αγάπη για τη γη, τον σεβασμό στην παράδοση, την επιμονή στη βιωσιμότητα και την ανάγκη επανασύνδεσης με την ταυτότητά μας.
Η πολιτισμική κληρονομιά και η ιδιαίτερη ταυτότητα ενός τόπου δεν αποτελείται μόνο από τα πολιτισμικά επιτεύγματα του παρελθόντος αλλά και από τον τρόπο ζωής των κατοίκων του, την καθημερινότητά τους και τη διατροφή. Έτσι, το ενδιαφέρον για τις τοπικές κουζίνες των προορισμών έχει αυξηθεί σημαντικά και αποδεδειγμένα αποτελεί έναν από τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα μιας τουριστικής εμπειρίας. Συχνά, τα τοπικά τρόφιμα αναφέρονται από τους επισκέπτες στην κορυφή των δραστηριοτήτων που επιθυμούν να ικανοποιήσουν ως μέρος της αυθεντικής βιωματικής κουλτούρας και αλληλεπίδρασης με τους ντόπιους. Η προώθηση ποιοτικών προϊόντων μπορεί να συμβάλει αντίστοιχα στην επίτευξη προσέλευσης ποιοτικού τουρισμού.
Η Επισκοπή, τα Αϊτάνια, η Ανώπολη, η Ελιά, η Γαλίφα, η Γάλιπε, το Καινούργιο Χωριό, η Πάνω και η Κάτω Βάθεια, το Σγουροκεφάλι, τα Σκόπελα, οι Σταμνοί, με την αρχιτεκτονική τους, τις γεμάτες μυρωδιές αυλές τους και τις γεωργικές παραδόσεις, διατηρούν τη δική τους μοναδική ταυτότητα και ταυτόχρονα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της εποχής: την αξιοποίηση των τοπικών πόρων, την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα, τη δημιουργική διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, για έναν νέο τρόπο συμμετοχικής τοπικής ανάπτυξης.
Ως Δήμος, στηρίζουμε σταθερά πρωτοβουλίες, όπως τον Κρητικό Διατροφικό Πολιτισμό που αναδεικνύουν τη μοναδική γαστρονομία και τις συνήθειες του τόπου μας και επιδίωξή μας είναι να συνεισφέρουμε στην περαιτέρω ενίσχυσή τους. Ως γνωστόν, η σύνδεση μεταξύ των τοπικών προϊόντων και της τοπικής γαστρονομίας και η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού και του οινοτουρισμού αποτελούν πόλο έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες. Ζητούμενο είναι η μετατροπή της διατροφικής μας ταυτότητας σε αναπτυξιακό εργαλείο, σε εκπαιδευτικό εργαλείο ανάδειξης των δυνατοτήτων του αγρο-διατροφικού τομέα, αλλά και σε βίωμα – ένα στοιχείο υπερηφάνειας για τις νέες γενιές.
Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή «Πλοηγός» και τον Πρόεδρό της κ. Χάρη Ροδιτάκη για την συνέπεια με την οποία υπηρετούν αυτόν τον Θεσμό. Ευχαριστώ επίσης την Περιφέρεια Κρήτης και όλους τους φορείς, τους εθελοντές και τους δημιουργικούς ανθρώπους του τόπου μας που, μέσα από αυτή την συνεργασία, καθιστούν το όραμα πράξη. Θα ήθελα να τονίσω ότι ο συγκεκριμένος Θεσμός έχει κατορθώσει να καθορίσει ένα ορίζοντα συνεργασίας, συμμετοχής και κοινού οράματος, στον οποίο η γαστρονομία, ο πρωτογενής τομέας, η τοπική ταυτότητα και ο πολιτισμός συναντώνται, συνδιαλέγονται και εξελίσσονται.
Εύχομαι σε όλους εποικοδομητικό τετραήμερο με πλούσιες εμπειρίες, και, πάνω απ’ όλα, την συνειδητοποίηση ότι όταν δρούμε μαζί και με σεβασμό στο παρελθόν, μπορούμε να επιτύχουμε κάτι βαθύτερο: να ενδυναμώσουμε την κοινωνική συνοχή, να διαφυλάξουμε τη μνήμη, αλλά και να «ζωντανέψουμε» τον πολιτισμό μας στο καθημερινό μας τραπέζι, αποκαθιστώντας την κρητική διατροφή ως τον πιο αξιόπιστο σύμβουλο για τη διασφάλιση της υγείας και της μακροβιότητας.
Καλωσορίζουμε ακόμα μια φορά ένα νέο πολιτιστικό κεφάλαιο για τον τόπο μας!
Αφού ολοκληρώθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του θεσμού, ο Δήμαρχος προσέφερε στους Δημάρχους της Σαρδηνίας και τους παραβρισκόμενους αιρετούς αναμνηστικά δώρα, ενώ οι Δήμαρχοι της Σαρδηνίας πρόσφεραν στον Δήμαρχο βιβλία κι ένα μπουκάλι τοπικό, παραδοσιακό κρασί της περιοχής τους.
Μετά την τελετή, ακολούθησε καντάδα στα σοκάκια της Επισκοπής, με στάσεις σε ναούς και πολιτιστικά σημεία, όπου πολιτιστικοί σύλλογοι και γυναικείες ομάδες πρόσφεραν τοπικά κεράσματα και ανέδειξαν τη γαστρονομική τους κληρονομιά. Παιδιά συμμετείχαν ενεργά στις μαγειρικές δράσεις, δημιουργώντας βιωματικές γέφυρες με τη νέα γενιά. Ο Δήμαρχος Χερσονήσου συνομίλησε με τα μέλη των συλλόγων που συμμετείχαν, δοκίμασε τοπικά εδέσματα και τόνισε τη σπουδαιότητας ανάδειξης του πλούσιου γαστρονομικού πολιτισμού.
Η βραδιά κορυφώθηκε με παραδοσιακούς χορούς και ζωντανή κρητική μουσική, ενώνοντας παλιούς και νέους σε μια κοινή εμπειρία πολιτισμού και υπερηφάνειας.
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται έως και τις 30 Ιουνίου με πλούσιο πρόγραμμα τοπικών δράσεων, παρουσιάσεων και ανταλλαγών, προάγοντας έναν ολιστικό τρόπο σκέψης γύρω από την τροφή, τη γη, την υγεία και τον πολιτισμό.