main img main img main img main img main img main img main img main img

Μονάδας Μηχανικής Διαλογής Σύμμεικτων Απορριμμάτων και Κομποστοποίηση του Οργανικού Κλάσματος

 

Με την ανακοίνωση της ένταξης των τριών έργων διαχείρισης απορριμμάτων για την Περιφέρεια Κρήτης από τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ολοκληρώνεται μια μακρά περίοδος σχεδιασμού και αξιολόγηση των έργων που θα καταστίσουν την Κρήτη πρωτοπόρα Περιφέρεια στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ είχε καταλυτικό ρόλο στο σχεδιασμό και στις διαδικασίες ωρίμανσης της  "Μονάδας Μηχανικής Διαλογής Σύμμεικτων Απορριμμάτων και Κομποστοποίηση του Οργανικού Κλάσματος" που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Υποδομές Μεταφορών , Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη" στον τομέα του Περιβάλλοντος, με δημόσια χρηματοδότηση 100 %.

Το έργο θα κατασκευαστεί στο χώρο του ΧΥΤΑ Χερσονήσου σε έκταση 200 στρεμμάτων που ανήκει στο Δήμο.

Η Μονάδα φιλοξενείται  στον σημαντικότερο τουριστικό προορισμό της Κρήτης . Ενσωματώνει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία  στην διαχείριση των απορριμμάτων και θα εξασφαλίσει την ασφαλή διαχείριση τους για τουλάχιστον 25 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή .

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την σημαντική συμβολή του στην εντάξη του έργου  τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη , τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη , τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος  κ. Σωκράτη Φάμελο, τον Υφυπουργό Οικονομίας κ. Αλέξη Χαρίτση και  την  κ. Φωτονιάτα ειδική γραμματέα του Υπουργείου , οι οποίοι με την υπογραφή τους οριστικοποίησαν την ένταξη και περιέβαλλαν με την εμπιστοσύνη τους τον σχεδιασμό του έργου και γενικότερα του Περιφερειακού Σχεδιασμού της Κρήτης για τα απορρίμματα.

Σημαντική συμβολή στην αξιολόγηση του έργου είχαν τα στελέχη του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ , στα οποία εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για την παροχή βοήθειας σε τεχνικά και οικονομικά θέματα κατά την φάση της αξιολόγησης .

Τέλος, ιδιαίτερη συμβολή στην χωροθέτηση της μονάδας, στην αποδοχή της από την κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο του Δήμου Χερσονήσου είχε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη, ο οποίος περιέβαλε με εμπιστοσύνη τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ και τα στελέχη του, συνέβαλε στην πολιτική επιλογή των τεχνολογιών διαχείρισης που επελέγησαν και έθεσε τις ασφαλιστικές δικλίδες για την λειτουργία του έργου με την μέγιστη περιβαλλοντική ασφάλεια.

Με την οριστική ένταξη του έργου θα ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης , ανάδειξης αναδόχου και κατασκευαστική περίοδος ώστε να αποδοθεί στην κοινωνία της Περιφέρειας Κρήτης ένα έργο πρότυπο που θα αναβαθμίσει της περιβαλλοντικές συνθήκες διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη.

 

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου               Ο Πρόεδρος του Φο.Δ.Σ.Α. Βόρ. Πεδιάδας Α.Ε.ΟΤΑ 
Γιάννης Μαστοράκης                       Βαρδής Φραγκιαδάκης

 

 

 

copyright © Δήμος Χερσονήσου