Σύσκεψη στο Λιμενικό Ταμείο Χερσονήσου παρουσία του Γ. Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Γ.Γ. ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 

Στην ατζέντα το σχέδιο αναβάθμισης της χερσαίας και λιμενικής ζώνης του Λιμένα Χερσονήσου - Αναπτυξιακός σχεδιασμός στα πρότυπα σύγχρονων διεθνών τουριστικών λιμένων

 

 

Το ολιστικό σχέδιο αναβάθμισης της λειτουργικότητας της χερσαίας και της λιμενικής ζώνης του Λιμένα Χερσονήσου τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια σύσκεψης παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χερσονήσου.

Πρόκειται για μία σειρά από παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που περιλαμβάνουν έργα αστικής ανάπλασης, εκσυγχρονισμού των υποδομών και αναβάθμισης της λειτουργικότητας της περιοχής.

«Δρομολογούμε σημαντικά έργα στον Λιμένα Χερσονήσου που θα αναβαθμίσουν την ευρύτερη περιοχή και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών», δήλωσε ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος και πρόσθεσε : «Επισπεύδουμε τις μελέτες για τον εκσυγχρονισμό της περιοχής στα πρότυπα διεθνών τουριστικών λιμένων. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και η αξιοποίηση της δυναμικής του Λιμένα Χερσονήσου αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής».

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του Λιμένα Χερσονήσου με παρεμβάσεις πλήρους αναβάθμισης της λειτουργικότητας της χερσαίας και της λιμενικής ζώνης μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Η εξασφάλιση κοινοτικών πιστώσεων ύψους 8.000.000 ευρώ με την ένταξη του έργου «Ανάπλαση, αντιδιαβρωτική προστασία της χερσαίας λιμενικής ζώνης Χερσονήσου και προστασία λιμένα έναντι προσάμμωσης» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καλύπτει πλήρως τη χρηματοδότηση του project και δημιουργεί μία ισχυρή δυναμική για τη δρομολόγηση έργων που δεν είχαν γίνει για δεκαετίες στην περιοχή.

«Είναι το επιστέγασμα στρατηγικού σχεδιασμού και στοχευμένου αναπτυξιακού οράματος από τη δημοτική αρχή Χερσονήσου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χερσονήσου. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τον Υπουργό κ. Γιάννη Πλακιωτάκη είναι άριστη και τον ευχαριστώ. Η ένταξη των έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και η εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων αποτελούν εγγυήσεις υλοποίησης των παρεμβάσεων που θα αναβαθμίσουν την ευρύτερη περιοχή και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών», επεσήμανε ο κ. Σέγκος.

Πρόκειται για ένα οραματικό σχέδιο ανάπτυξης και αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής στα πρότυπα ενός σύγχρονου λιμένα, με σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη για τον Δήμο Χερσονήσου και κατ’ επέκταση την τοπική κοινωνία.

Τα έργα περιλαμβάνουν :

  • Ø την αισθητική βελτίωση της όψης του παραλιακού μετώπου
  • Ø την ενίσχυση της λιμενικής δραστηριότητας με την δημιουργία νέων λιμενικών εγκαταστάσεων
  • Ø την ενίσχυση της σύνδεσης των μεμονωμένων μέχρι τώρα πόλων ενδιαφέροντος με την δημιουργία ενός χώρου ιδιαίτερου, αισθητικού ενδιαφέροντος για ποικιλία δραστηριοτήτων, περιπάτου, αθλητισμού, αναψυχής, εξερεύνησης, στάσης, παραμονής κ.λπ.
  • Ø την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών πρόσβασης και εξυπηρέτησης σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη παρέμβαση, η υλοποίηση της οποίας θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή του Λιμένα Χερσονήσου με τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, περιπάτου, αθλητισμού, αναψυχής κ.α. ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει τη λιμενική δραστηριότητα της περιοχής με την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας συζητήθηκαν το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης  της μελέτης και του έργου ανάπλασης  της λιμενικής ζώνης Χερσονήσου  καθώς και  κρίσιμα σημεία κατά την εκτέλεση του, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη διαβούλευσης των προτεινομένων παρεμβάσεων, με την τοπική κοινωνία και φορείς. Εκτενή αναφορά έγινε και στο θέμα της αξιοποίησης της νήσου Ντία  και την ανάγκη υλοποίησης ήπιων και μικρής κλίμακας παρεμβάσεων που δε θα αλλοιώσουν  τη φυσική αρχιτεκτονική του τοπίου αλλά και την αρχαιολογική του αξία, αλλά θα αναδείξουν τη μοναδικότητά του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χερσονήσου Κωνσταντίνος Παρλαμάς σημείωσε : Το έργο της ανάπλασης της λιμενικής ζώνης Χερσονήσου θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα της περιοχής εκπληρώνοντας ένα όραμα δεκαετιών. Πλέον στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκαιρη υλοποίησή του».