Μουσικοκινητικό Βιωματικό Εργαστήριο για Παιδιά «Χελιδονίσματα» - ένα μελωδικό καλωσόρισμα της άνοιξης ενόψει και του Πάσχα.

Αναβίωση του εθίμου της χελιδόνας πραγματοποιεί η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Χερσονήσου σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ανώπολης, Επισκοπής, Μαλίων και Ποταμιών.

Παιδιά, ηλικίας 4 έως 12 ετών, θα δημιουργήσουν ένα χάρτινο ομοίωμα χελιδόνας και θα τραγουδήσουν τα Χελιδονίσματα, κάλαντα αφιερωμένα στον ερχομό της άνοιξης και την επιστροφή των χελιδονιών.

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα ανοιξιάτικα έθιμα. Τα παιδιά μαθαίνουν τα κάλαντα της Άνοιξης, τα Χελιδονίσματα και κατασκευάζουν χελιδόνες, οργανάκι για τα κάλαντα της άνοιξης.

Τα Χελιδονίσματα είναι μια σειρά μουσικοπαιδαγωγικών εργαστηρίων και σεμιναρίων εμπνευσμένα από την λαογραφία του τόπου μας, μέρος του σχεδιασμού της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Πράξη Τέχνη Ίμερος και τη μουσικοπαιδαγωγό και εκπρόσωπο του παιδαγωγικού βιωματικού συστήματος Orff Μαρία Καλογεράκη.

Τα εργαστήρια ενσωματώνουν μουσική, μουσικοκινητική, θεατρικό παιχνίδι και κατασκευές. Δράσεις που καλλιεργούν τη δημιουργική σχέση των παιδιών με την λαογραφία, την τέχνη και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

 

Αναλυτικότερα, τα Πασχαλινά «Χελιδονίσματα»:

  • Πέμπτη 14 Απριλίου στις 10.00 πμ στο Δημοτικό Σχολείο Χερσονήσου.
  • Σάββατο 16 Απριλίου στις 15.00 στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Ποταμιών.
  • Σάββατο 16 Απριλίου στις 18.00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημοτικού καταστήματος Μαλίων.
  • Κυριακή 17 Απριλίου στις 12.00 στον αύλειο χώρο του κοινοτικού καταστήματος Ανώπολης.
  • Κυριακή 17 Απριλίου στις 16.00 στο Μουσείο Πολιτ. Συλλόγου Επισκοπής.

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την πρόληψη διάδοσης του κορωνοϊού covid-19 και της προστασίας των συμμετεχόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: 2810-336196