Υπεγράφη η σύμβαση της μελέτης για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο των τελευταίων δεκαετιών στον Λιμένα Χερσονήσου

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ 

 

Σε τροχιά υλοποίησης οραματικά έργα αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής στα πρότυπα σύγχρονων διεθνών λιμένων - Παρεμβάσεις πλήρους αναβάθμισης της λειτουργικότητας της χερσαίας και της λιμενικής ζώνης

 

Νέα εποχή για τον Λιμένα Χερσονήσου σηματοδοτεί η δρομολόγηση οραματικών έργων πλήρους αναβάθμισης της χερσαίας και λιμενικής ζώνης της περιοχής.

Η υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση της «μελέτης ανάπλασης, αντιδιαβρωτικής προστασίας χερσαίας λιμενικής ζώνης Χερσονήσου και προστασίας λιμένα έναντι προσάμμωσης», βάζει σε τροχιά υλοποίησης το μεγαλύτερο αναπτυξιακό project που έχει σχεδιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες στον Λιμένα Χερσονήσου στα πρότυπα σύγχρονων διεθνών τουριστικών λιμένων.

Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη παρέμβαση, η υλοποίηση της οποίας θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή του Λιμένα Χερσονήσου με τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, περιπάτου, αθλητισμού, αναψυχής κ.α. ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει τη λιμενική δραστηριότητα της περιοχής με την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Λιμένα Χερσονήσου παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκη ο οποίος δήλωσε : «Ένα ακόμα βήμα για την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου είναι γεγονός. Η ανάπλαση της χερσαίας λιμενικής ζώνης στη Χερσόνησο θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της περιοχής, μεταξύ άλλων, αυξάνοντας τις θέσεις ελλιμενισμού. Η Κρήτη παραμένει ψηλά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με χρηματοδοτήσεις για τέτοια λιμενικά έργα υποδομής, ύψους 90 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ».

Το παρών έδωσε και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος δήλωσε : «Αναφορικά με το σημερινό έργο, θέλω να συγχαρώ τον Δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο, τον νυν Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κώστα Αναστασάκη και τη Δημοτική Αρχή συνολικά, καθώς είναι ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό και η Κυβέρνησή μας, δια του Γιάννη Πλακιωτάκη, με απόλυτη συνέπεια προχωράει μπροστά. Εύχομαι το στενό χρονοδιάγραμμα που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να είναι το κίνητρο για να απολαύσουμε το συντομότερο δυνατόν το έργο αυτό, βοηθώντας άμεσα τον τόπο».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος δήλωσε : «Δρομολογούνται παρεμβάσεις που θα κάνουν μία από τις πλέον πολυσύχναστες και επισκέψιμες περιοχές όλης της Ελλάδας σε ένα έναν τόπο που δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει από διάσημα θέρετρα σε όλο τον κόσμο. Οραματιστήκαμε τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει σχεδιαστεί στον Λιμένα Χερσονήσου τις τελευταίες δεκαετίες, καταφέραμε και εξασφαλίσαμε πιστώσεις 8.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και είμαστε πλέον σε θέση να βάλουμε σε τροχιά υλοποίησης αυτόν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό με έργα πλήρους αναβάθμισης της λειτουργικότητας της χερσαίας και της λιμενικής ζώνης. Ευχαριστώ τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη για τη συνεισφορά του στη δρομολόγηση του έργου. Οι παρεμβάσεις του έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ώστε να μπει σε τροχιά υλοποίησης ένα εμβληματικό έργο».

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χερσονήσου Κώστας Αναστασάκης δήλωσε : «Πρόκειται για μία σειρά από παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που περιλαμβάνουν έργα αστικής ανάπλασης, εκσυγχρονισμού των υποδομών και αναβάθμισης της λειτουργικότητας της περιοχής. Είναι ένα ολιστικό σχέδιο αναβάθμισης που θα αλλάξει την εικόνα της ευρύτερης περιοχής και αποτελεί το επιστέγασμα στρατηγικού σχεδιασμού και στοχευμένου αναπτυξιακού οράματος από τη Δημοτική Αρχή Χερσονήσου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χερσονήσου».

Η  μελέτη αφορά στην «καρδιά» της τουριστικής περιοχής της  Χερσονήσου και ειδικότερα του παραλιακού  μετώπου του Λιμένα Χερσονήσου που οριοθετείται από τη συμβολή των οδών  Ν.Νεάρχου – Αγίας Παρασκευής μέχρι τη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Αγίας Παρασκευής.

Περιλαμβάνει :

  • την αισθητική βελτίωση της όψης του παραλιακού μετώπου
  • την ενίσχυση της λιμενικής δραστηριότητας με την δημιουργία νέων λιμενικών εγκαταστάσεων
  • την ενίσχυση της σύνδεσης των μεμονωμένων μέχρι τώρα πόλων ενδιαφέροντος με την δημιουργία ενός χώρου ιδιαίτερου, αισθητικού ενδιαφέροντος για ποικιλία δραστηριοτήτων, περιπάτου, αθλητισμού, αναψυχής, εξερεύνησης, στάσης, παραμονής κ.λπ.
  • την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών πρόσβασης και εξυπηρέτησης σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

 

Η εκπόνηση της μελέτης εντάχθηκε και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Φιλόδημος».

Εξασφαλισμένες είναι οι πιστώσεις και για την υλοποίηση του έργου, προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.