Με μεγάλη συμμετοχή η δράση " Πασχαλινά Χελιδονίσματα" - Η τέχνη και η μουσική γίνονται παιχνίδι

Με πολλή διάθεση, φωτεινές ανοιξιάτικες ημέρες, τραγούδια και άπειρα παιδικά χαμόγελα ολοκληρώθηκε η δράση «Πασχαλινά Χελιδονίσματα» στο Δήμο Χερσονήσου που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μοχού, Ανώπολης, Επισκοπής, Μαλίων και Ποταμιών.     

 

Η αναβίωση του εθίμου της χελιδόνας και το μήνυμα του ερχομού της άνοιξης έγινε από παιδιά, ηλικίας 4 έως 12 ετών, που συμμετείχαν στο δρώμενο: στο μουσικοκινητικό βιωματικό εργαστήρι δημιούργησαν ένα χάρτινο ομοίωμα χελιδόνας και τραγούδησαν τα Χελιδονίσματα, κάλαντα αφιερωμένα στον ερχομό της άνοιξης και την επιστροφή των χελιδονιών.

Το δρώμενο, που αποτελεί μέρος του σχεδιασμού της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού σε συνεργασία με την Πράξη Τέχνη Ίμερος και τη μουσικοπαιδαγωγό και εκπρόσωπο του παιδαγωγικού βιωματικού συστήματος Orff Μαρία Καλογεράκη, «ζωντάνεψε» ένα από τα παλαιότερα ανοιξιάτικα έθιμα που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Τα Χελιδονίσματα είναι μια σειρά μουσικοπαιδαγωγικών εργαστηρίων και σεμιναρίων εμπνευσμένα από την λαογραφία του τόπου μας και ενσωματώνουν μουσική, μουσικοκινητική, θεατρικό παιχνίδι και κατασκευές.

 

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γιώργος Μπαγουράκης δήλωσε: «Προωθούμε δράσεις που καλλιεργούν τη δημιουργική σχέση των παιδιών με την λαογραφία, την τέχνη και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μας γέμισε ικανοποίηση το γεγονός ότι τα παιδιά που πλαισίωσαν το έθιμο της χελιδόνας κατάφεραν με την ενέργειά τους, τον ενθουσιασμό και τη χαρά τους να μεταφέρουν τον ελπιδοφόρο ερχομό της άνοιξης σε όλους μας.»