ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση», έγινε πρόσφατα συνεργασία του Δήμου Χερσονήσου (Κοινωνική Υπηρεσία και Κέντρο Κοινότητας) και της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων (ΜΚΟ) με σκοπό την εκπαιδευτική υποστήριξη του ανήλικου προσφυγικού πληθυσμού που κατοικεί στο δήμο μας.

Το πρόγραμμα «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» (All Children in Education – ACE) αποτελεί μια πρωτοβουλία της UNICEF, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από σειρά εταίρων, μεταξύ των οποίων και η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Από τις αρχές Οκτωβρίου 2021, η ΑΡΣΙΣ λειτουργεί τα Κέντρα Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης (Homework and Creative Activities Centers-HCAC) για παιδιά πρόσφυγες 4-17 ετών.

Στόχος του προγράμματος - που υλοποιείται στο πλαίσιο 3ετούς μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και με την στήριξη του Υπουργείου Παιδείας - είναι η υποστήριξη της σχολικής ετοιμότητας, η διευκόλυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά και η επιτυχημένη μετάβαση και ένταξη στο σχολείο. 

Μάλιστα η πρώτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος έκλεισε με συνολικά 2.553 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες (4-17 ετών) που υποστηρίχθηκαν πανελλαδικά.

Για την διασφάλιση της επιτυχημένης μετάβασης και συμπερίληψης αυτών στο σχολείο (τυπική εκπαίδευση), τα Κέντρα Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΜΔΑ) της ΑΡΣΙΣ παρέχουν :

  • Μαθησιακή υποστήριξη παιδιών σε τακτική βάση, με σκοπό την εκπαιδευτική ετοιμότητα των ανήλικων προσφυγόπουλων προκειμένου να ενταχθούν ομαλά στο ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης
  • Υποστήριξη των ανήλικων προσφυγόπουλων στο στάδιο της προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον
  • Υποστήριξη των γονέων σε διοικητικά ζητήματα, δικαιολογητικά για την εγγραφή στις σχολικές δομές
  • Μαθησιακή υποστήριξη, ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών και δημιουργία ομάδων με σκοπό την ανάπτυξη ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων

Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια και δραστηριότητες για την ανάπτυξη κοινωνικών και ατομικών δεξιοτήτων, καθώς και για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των ανήλικων προσφυγόπουλων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε:

ü Κέντρο Κοινότητας Δήμου Χερσονήσου

κ. Στιβακτάκη Β. - Διαπολιτισμική Μεσολαβήτρια - τηλ.: 2897340049

κ. Κωνιού Κ. - Κοινωνική Λειτουργός - τηλ.: 2897340036 και

ü Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Χερσονήσου

κ. Ιατράκη Ε. - Ψυχολόγος - τηλ.: 2897340045.

 

 

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής

Δήμου Χερσονήσου

Κωνσταντίνος Ζαχαριουδάκης